Papež priznava obstoj spolnih zlorab nun, vključno s spolnim suženjstvom


Papež Frančišek je danes povedal, da so duhovniki spolno zlorabljali nune, v enem primeru so celo odkrili, da so bile nune prisiljene v spolno suženjstvo.

Njegov predhodnik, papež Benedikt, je bil prisiljen zapreti celotno kongregacijo nun, katere so duhovniki zlorabljali.

S tem priznanjem je papež Frančišek prvič priznal obstoj spolnih zlorab nun s strani duhovščine. Rekel je, da se Cerkev zaveda tega problema in ga poskuša razrešiti.

Svetovna organizacija katoliške cerkve za nune je lanskega novembra obsodila kulturo molka in tajnosti, ki je preprečila nunam, da bi že prej govorile o problemu.

Pripombe papeža so se pojavile hkrati z že tako dolgotrajnimi obtožbami o spolnih zlorab otrok in mladostnikov, s strani duhovnikov v cerkvi.

Papež je povedal, da so spolne zlorabe nun še zmeraj težava, vendar se večinoma dogajajo v samo manjšem številu kongregacij, predvsem v tistih, ki so bile nedavno ustanovljene.

papež

Leta 2005 je papež Benedikt razpustil kongregacijo St. Jean, ki se je nahajala v Franciji. Leta 2013 so tudi v skupnosti St. Jean priznali, da so se nekateri duhovniki obnašali na način, ki je bil v nasprotju s celibatom, z več ženskami v kongregaciji.

Lani so v Indiji aretirali škofa zaradi obtožb, da je med letoma 2014 in 2016 trinajstkrat posilil nuno. Škof Franco Mulakkal, ki je vodil škofijo v Jalandharju v državi Punjab, je vse obtožbe zanikal.

V Čilu je Vatikan lani sprožil preiskavo, zatem ko je več nun izpostavilo, da so bile spolno zlorabljene s strani duhovnikov. Nune so tudi bile izključene iz cerkvenega reda, ko so opozorile na zlorabe.

Lani so prav tako poročali o primerih spolnih zlorab v Italiji in več afriških državah.

Pred dnevi je Vatikanski časopis za ženske, obsodil zlorabe in poročal, da so bile v nekaterih primerih nune prisiljene splaviti otroke duhovnikov, ki so jih zlorabili. Katoliška vera seveda splav prepoveduje.

Urednik revije je rekel, da je papeževo priznanje problema lahko koristno, vendar Cerkev mora hitro in učinkovito ukrepati, da se takšni primeri ne bi več pojavljali.

Več nun se je opogumilo in razkrilo, da so bile zlorabljene v okviru gibanja #MeToo. Lani je tako tudi v Franciji odmeval primer nune, katero je duhovnik med letoma 2010 in 2011 večkrat spolno zlorabil.

Nedavni prispevki