Parketarstvo – kako poteka?


Stroka, ki se ukvarja s profesionalno izdelavo lesenih talnih oblog, je parketarstvo. Vgradnja parketa največkrat obsega kompletno storitev, od priprave tal do lakiranja.

Priprava tal obsega predpripravo – brušenje estriha, izravnava z izravnalno maso, postavitev suhomontažnih estrihov iz OSB plošč. Še prej vam podjetje, ki izvaja parketarstvo, lahko izmeri zračno vlago in vlago v tlakih. Nato sledi polaganje lesenih talnih oblog in zaključnih talnih letev. Na koncu prideta na vrsto še brušenje in lakiranje.

Predpriprava podlage, polaganje, brušenje in lakiranje

Estrih, na katerega se bo polagalo parket, mora biti primerno izoliran, če ima objekt talno gretje, je treba najprej zagnati protokol talnega gretja. Optimalna temperatura prostora je 19-21°C, relativna zračna vlažnost med 50 in 60%, najvišja dovoljena meja vlage v estrihu pa je 1,9% po CM metodi. Podlaga mora biti trdna, ravna in dobro posesana.

Po nanosu predpremazov in lepil se položi gotovi parket ali pa takšen, ki ga je treba še zbrusiti. Uporabljajo se različne podloge. Za suhe in ravne podlage je dovolj klasična brizgana pena, ki je cenovno najugodnejša, če so tla slabše izolirana, pa podjetje, ki izvaja parketarstvo, uporabi bolj izolativno in debelejšo podlago, kot je na primer pluta ali stirodur. Če je spodaj talno gretje, se uporabi podlogo, ki ima boljšo toplotno prevodnost.

Parket se začne polagati pri vratih in nadaljuje v smeri proti oknom. Paziti je treba, da se vzorci smiselno sestavljajo. Zaradi prevelikih odzivov na toplotne spremembe se odsvetujejo nekatere vrste lesa, kot so akacija, bukev, javor in oljka. Les bo seveda deloval na spremembe v okolju, saj gre za naravni material in se ob spremembah vlažnosti razteza in krči. To lahko minimaliziramo s tem, da poskrbimo za optimalno temperaturo in vlago v prostoru.

Parketarstvo

Ko je parket položen, ga je potrebno obrusiti. Podjetje, ki ponuja parketarstvo, ima za to namenjene profesionalne stroje – tračne brusne stroje in krožne brusilce. Zelo je pomembna primerna granulacija brusnih papirjev, da ne pride do poškodb parketa. Po navadi ga je potrebno še zakitati, da se s tem zapre še manjše razpoke, pri tem se uporabi prah od predhodnega brušenja.

Sledi nanos temeljnega in na koncu še nanos pokrivnega laka. Med lakiranji mora preteči nekaj ur. Preden se ga začne nanašati, je potrebno preveriti, da je parket brezhibno položen ter da od brušenja in kitanja niso ostale vidne sledi. Obstaja več vrst lakov z različnim osnovami, najpogosteje pa se uporabljajo tisti na vodni osnovi, saj zagotavlja trdnost, je brez vonja, nanos pa je enostaven. Seveda tisti, ki izvajajo parketarstvo, izberejo lak glede na vsak prostor posebej.

Vzdrževanje parketa

Kot že rečeno, je zelo pomembno, da poskrbimo za ustrezno vlažnost in temperaturo, saj nepravilnosti, ki se pojavijo zaradi tega, ne morejo biti predmet reklamacije. Pohištvo, ki ga bomo nameščali v nov prostor, prej zaščitimo, še posebej noge stolov in miz. Najbolje je, da nanje namestimo gumijaste ali plastične zaščite. Preden vstopamo v prostor, si čevlje dobro obrišemo na predpražniku, da na parket ne vnašamo peska ali ostale umazanije. Tudi visoke pete lahko poškodujejo parket.

Če imamo v prostoru preprogo, jo občasno prestavimo, saj se zaradi manjšega vpliva sonca na tistem mestu parket drugače obarva. Čistimo ga s sesalcem ali dobro ožeto vlažno krpo. Če uporabljamo čistila, uporabljamo le specialna, ki so posebej prilagojena za čiščenje parketov.

Parkete, ki so oljeni, je treba večkrat obnavljati s primernimi olji. Pogostost ponovnega oljenja je odvisna od namembnosti prostorov.

Izbira izvajalca

Ko se boste odločali za podjetje, ki ponuja parketarstvo, se pozanimajte, kako kakovostne materiale uporabljajo za izdelavo, najbolj enostavno pa je tudi, če pri istem ponudniku izberete tako talno oblogo kot tudi storitev. Na ta način bo najlažje ukrepati, če pride do kakršnih koli zapletov.

Recent Posts