Pazi, medved!


Kot kaže imajo prebivalci Kamnika in okolice vsaj enega novega prebivalca, ki ljudem že povzroča strah v kosteh, pa tudi škodo. Medvedi na območju Kamnika sicer niso redki, se je pa vsaj eden že udobno namestil v naselju blizu stanovanjskih hiš. Ljudje so zaskrbljeni. Kmetje poročajo tudi o pokolih ovac in jagenjčkov. Za kolikšno število medvedov dejansko gre, se še ne ve. Lovci pa so prepričani, da gre dejansko za tri medvede.

Medveda so opazili tudi blizu Term Snovik, kjer je sprehajalna pot. Zaenkrat se ne poroča, da bi bila kje ogrožena varnost ljudi. Če bodo ljudje šli na sprehod v gozd, pa lovci priporočajo, naj bodo glasni in naj imajo svoje hišne ljubljenčke na povodcu. Medved napade človeka le, ko se počuti ogroženega, drugače se umakne. Če se z medvedom vendarle srečamo, pa ne delamo panike ali hitrih gibov. Verjamemo, da je šok in ob bližnjem srečanju z medvedom težko ostanemo mirni, je pomembno ravno to, da nas medved ne opazi. Nato se počasi se zadenjsko umikamo. Medveda nikakor ne smemo obmetavati s kamenjem ali s čimerkoli drugim, medved se bo namreč počutil ogroženega in takrat bo pokazal svojo agresivnost. Nikoli in nikdar pa pred medvedom ne bežimo. Velja tudi, da se čimprej umaknemo, če naletimo na medvedje mladiče.

Po vseh naravnih zakonitostih je medved nočna žival, ampak ne glede na to, ga velikokrat vidimo tudi podnevi. Uvrščamo ga med zveri. V Sloveniji je najbolj pogost rjavi medved, ki pa je zaščitena in zavarovana vrsta medveda. Gre za ogroženo vrsto medvedov.

Slovenija je bogata država z gozdovi, zato je življenje medvedov v njih dejstvo. Bi se pa morali zavedati ljudje, da, če gremo v gozd, upoštevamo zakonitosti, ki veljajo v naravi.

Recent Posts