Pes ni predmet, da bi ga zavrgli, ko se ga naveličamo


Če se odločate, da bi si omislili novega kosmatega pasjega ljubljenčka, je prav, da to odločitev zelo dobro pretehtate. V Sloveniji namreč veliko psov na koncu pristane v zavetišču, ker se lastnik vnaprej ni zavedal, ali bo vzgoji mladička sploh kos. Psi so čuteča bitja. Preden psa pripeljemo v naš dom, se moramo zavedati, da bomo za njega morali skrbeli naslednjih 10 ali več let. Pes ni predmet, da bi ga zavrgli, ko se ga naveličamo. Pes je odgovornost.

Največkrat se želja po kosmatincu, znajde na listi želja skoraj vsakega otroka. In najbolj pogosto otroci to željo izrazijo med počitnicami. Preden se odločimo otroku željo uresničiti, nam mora biti jasno, da otrok sam za žival ne bo mogel poskrbeti že zaradi svojih šolskih in obšolskih obveznosti. Pes je bitje z mnogimi potrebami. Predvsem pa njegova prisotnost bistveno spremeni naše življenje. Po drugi strani nov družinski član prinese tudi veliko sreče in užitkov, pa smeha in veselja.

Za vse, ki se odločate za to, da bi imeli psa, je pomembno, da se pred nakupom ali pa posvojitvijo čim več informirate. Informirajte se tudi o pasmi psa. Namreč, veliko lastnikov je svojega psa izbralo na podlagi njegovega videza oz. zunanjega izgleda, kar pa je lahko precej nerodno, če se prej ne pozanimamo o pasmi. Najbolj puhast in najbolj srčkan mladiček lahko zraste v 50 kilogramskega velikega psa, ki bo kmalu v našem stanovanju težava. Zato je potrebno biti pri izbiri psa pozoren. Pozanimajmo se o lastnostih posamezne pasme psa, kot so osebnostne lastnosti, ali je pasma psa aktivna ali bolj lena, kakšna je učljivost pasme in podobno.

Vedeti je potrebno tudi, da pes potrebuje veliko dnevnega gibanja, tudi v slabem vremenu. Večina vedenjskih težav pri psih izhaja ravno iz njegove neporabljene energije. Najbolje je, da pri izbiri psa upoštevamo naš življenjski stil.

Veterinarji ugotavljajo, da je vse več psov prekomerno težkih, kar vodi v zdravstvene težave. Tudi pes ima lahko sladkorno bolezen, probleme s sklepi ali srcem. Zato je potrebno psu dajati ustrezno prehrano in ne veliko priboljškov. Psu tudi ne dajemo človeške hrane, ki je največji razlog za debelost. Res je, da psi znajo zelo lepo pogledati, vendar naj se vam njegov lačen in izsiljevalski pogled ne smili.

 Že na začetku, ko pripeljemo psa v naš dom, pa mu začnemo postavljati pravila. Če mu ne boste dovolili ležati na kavču ali vaši postelji, potem mu to pokažite in pri pravilu vztrajajte. Pa še to, pes hišnih omejitev in pravil ne bo jemal resno, če mu bo en družinski član nekaj prepovedal, drug družinski član pa dovolil.

Pes je strošek in je še večja odgovornost, ampak imeti psa je čudovito. Naša družina se je pri izbiri pasme odločila za psa pasme bernski planšar. To pasmo smo izbrali, ker ta pasma najbolj ustreza našemu življenjskemu stilu. Ta pes je velik ljubitelj otrok, pravzaprav je izjemno zaščitniški kar do vseh družinskih članov. Izkazuje nam ogromno ljubezni. Včasih se zdi, da vse razume in nikoli ne obsoja. Naš pes je aktiven in grozno rad ima pozimi sneg, poleti plavanje. Brez njega si naša družina ne predstavlja več življenja.

Nedavni prispevki