Pes ustrelil moškega


V Nemčiji je v nenavadni nesreči, pes po nesreči sprožil puško in pri tem zadel svojega lastnika, ki je utrpel lažje poškodbe in moral biti zdravljen v bolnišnici.

Po incidentu je policija zoper njega podala obtožnico, ker je neskrbno ravnal s strelnim orožjem in predlagala odvzem orožja ter ukinitev orožarske listine.

Moški se je preko sodišča na odločitev policije pritožil in v zadnjih dneh je sodišče prišlo do končne odločitve.

O odločitvi je odločala upravno sodišče v Munchenu. Sodnik je odločil, da je bila odločitev policije legitimna, ker je moški izkazal pomanjkljivo upoštevanje varnostnih navodil, katere bi moral poznati vsak uporabnik orožja.

Incident se je zgodil leta 2016. Moški, ki je bil zavzet lovec in je zato tudi imel dovoljenje za orožje, se je vozil v avtomobilu skupaj s svojim psom. Na zadnjem sedežu navodila je sedel njegov pes, zraven njega pa je bila tudi nabita lovska puška. Moški puške ni ustrezno zavaroval in psu je po nesreči sprožil strelsko mehanizem puške. Naboj je moškega zadel v roko in moral je poiskati zdravniško pomoč.

Sodniške je zato odločilo, da se moškemu ne more več zaupati, da bo primerno skrbno skrbel za svoje orožje in da je možno, da bi pomanjkljivo razpolagal z njim tudi v prihodnosti. Zato so potrdili odločitev administrativnega organa, da se moškemu odvzem orožje in prepove dostop do njega.

Nemčija ima podobna kot Slovenija restriktivno orožarsko zakonodaja, vendar nekateri menijo, da je še zmeraj preveč permisivno in bi lastništvo ter uporabo strelnega orožja radi dodatno regulirali. Temu seveda nasprotujejo lovska društva in športni strelci, ki že sedaj morajo preko veliko administrativnih ovir, da lahko pridobijo orožje.

Zaradi tega dogodka se je spet nekoliko sprožila debata o novi ureditvi orožarske zakonodaje. Predvsem zagovorniki strožje regulacije vtem dogodku vidijo še en dokaz, da je trenutno ureditev neučinkovita in jo je treba izboljšati.

Moški se lahko na to odločitev še pritoži na višji instanci, če želi nadaljevati sodni spor.

Nedavni prispevki