Bo pirotehnika v Sloveniji popolnoma prepovedana?


Poletja je konec, bližajo se hladnejši dnevi. Ker čas hitro teče, bodo tudi prazniki kaj kmalu tu, z njimi pa tudi veseljačenje, prešeren smeh ter morda novo upanje.

Za nekatere pa bodo prazniki ponovno prava nočna mora. Medtem ko jih bo nekaj uživalo v novoletnem blišču, v zrak spuščalo ognjemete in po tleh petarde, bodo drugi zaradi njihovih potez močno trpeli. Tu ne govorimo le o nedolžnih živalih, temveč tudi o ljudeh, ki jih novoletno razgrajanje, vsaj, kar zadeva pirotehniko, tako ali drugače moti.

Otroci se glasnega pokanja nadvse bojijo, prav tako to moti starejše, ki si želijo praznike preživeti v miru, pa seveda tudi marsikoga drugega, ki je prepričan, da je pirotehnika povsem nepotrebna stvar, ki nekaterim prinaša trenutno zadovoljstvo, drugim nekaj zaslužka, tretjim pa predstavlja nepotrebno razmetavanje z denarjem in negativen vpliv na ljudi, živali ter okolje. Da ne govorimo o poškodbah, ki jih lahko povzroči!

O prepovedi tudi pristojna komisija

Tudi Tomaž Gorec je prepričan, da ima pirotehnika same negativne lastnosti, zato trdno odločen stopa proti cilju – popolnoma prepovedati pirotehniko v Sloveniji. Tako njeno uporabo kot prodajo. Mu bo uspelo?

Velik korak ga čaka v sredo, 18. septembra 2019, ko bo Komisija DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti razpravljala o njegovem predlogu oziroma peticiji za prepoved pirotehnike v Sloveniji. Doslej je Tomaž zbral že več kot 45.000 podpisov, kar priča o tem, da ima veliko podporo! Seveda pa si je želi še več, tako da ste tudi vi vabljeni k podpisu peticije, ki jo najdete na njegovem blogu Tomazgorec.si.

Pirotehnika

Trpijo ljudje in živali

Peticijo so podprli tudi nekateri znani Slovenci, na primer lepotica Sara Savnik, ki je zaradi petarde izgubila sluh, ter pevki Maja Prašnikar in Alenka Godec, ki sta znani ljubiteljici živali.

In prav te so v predprazničnih dneh še kako na udaru zaradi bliskanja in pokanja, saj se vsega tega močno prestrašijo, postanejo zmedene, begajo od doma ter iščejo zatočišče. Poleg tega so petarde in druga pirotehnična sredstva izredno nevarna tudi z vidika poškodb. Vsako leto pride na dan vsaj kakšna tragična zgodba o izgubi prstov ali delov rok – tudi otrok. Si nekdo, ki je šele začel živeti, res zasluži takšno usodo? Kaj pa vsi tisti, ki se bojijo pokanja in blsikanja, ki sredi noči zaradi tega ne morejo spati in se sami niti ne morejo zaščititi? Pomislite na nepokretne ljudi, tako ali drugače ovirane, na vse tiste, ki že imajo slabe izkušnje, kot so petarda tik pod nogami ali za ušesi, nenaden glasen pok, ki jim je nagnal strah v kosti ali kaj podobnega. Da, takih ljudi je veliko, zato je peticija odlična možnost, da se nekaj spremeni.

Kaj pa okolje? Vsak dan poslušamo o onesnaževanju narave, o tem, kako smo malomarni in kako oceani postajajo odlagališča plastike. Zakaj ne bi naredili še enega pomembnega koraka v tej smeri? Pirotehnika okolju ni škodljiva le z vidika svetlobnega onesnaževanja, temveč v zrak spušča tudi številne škodljive delce, ki počasi, a vztrajno uničujejo naš življenjski prostor, našo Zemljo, ki je edina, na kateri smo sposobni preživeti.

Za konec naj dodamo še dejstvo, da za letošnje silvestrovo velika večina slovenskih občin ognjemetov ne načrtuje, pri čemer naj izpostavimo, da se vse bolj zavedajo škodljivih učinkov uporabe pirotehnike tako na okolje kot živa bitja. Stroški, ki bi jih za ognjemet porabili, so velikokrat drugotnega pomena, večina občin se namreč želi razvijati trajnostno in okolju prijazno, zato nekatere popolnoma podpirajo prepoved pirotehnike v Sloveniji. Bo Tomažu uspelo? Pomagate mu lahko s svojim podpisom, nas pa spremljajte še naprej, saj vas bomo o dogajanju redno obveščali.

Nedavni prispevki