Pirotehnika in njena prepoved že na mizi pristojne komisije


Če vsaj malo pregledujete spletne medije, časopise ali gledate televizijo, ste ob koncu lanskega leta zagotovo zasledili pobudo podjetnika Tomaža Gorca, ki ima dovolj pokanja petard in ognjemetov ter vseh vrst pirotehnike.

Na spletu je osnoval peticijo za prepoved vse pirotehnike in, ne boste verjeli, dobil neverjetno veliko somišljenikov. Samo v tednu pred novim letom je peticijo podpisalo približno 40 tisoč ljudi, do danes pa je ta številka narasla na skoraj 44 tisoč. Razumljivo, pirotehnika je najbolj aktualna v prazničnih dneh in to je bil tudi čas, ko so se številni, tudi znani Slovenci, odločili, da podprejo peticijo, s katero bi prepovedali prodajo in uporabo vse pirotehnike v državi.

Tudi Pahor ga delno podpira

Odziv je bil resnično velik in Tomaž Gorec se je tudi zaradi nepričakovanega odziva čutil dolžnega, da v zvezi s peticijo resnično nekaj ukrene. Takoj po novem letu je stopil v akcijo in pisal državnemu zboru, predsedniku republike ter komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti. In odzivi? Nekaj se vendarle dogaja!

Predsednik republike Borut Pahor pobudo delno podpira, saj so iz njegovega kabineta sporočili, da »podpira prepoved pirotehnike za osebno rabo«, kar zadeva javno uporabo pirotehnike, pa morajo biti pravila uporabe po njegovem mnenju »zelo strogo in natančno določena«.

Kmalu pa je prišlo tudi povabilo na sestanek s strani Eve Irgl, predsednice Komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Ta je glede na število zbranih podpisov obljubila razpis seje komisije nekje septembra ali oktobra, pobudniku peticije pa svetovala, naj stopi v stik s kakšnim strokovnjakom s tega področja in z ljudmi, ki imajo s pirotehniko slabe izkušnje. Pričevanja in strokovni dokazi v zvezi s škodljivimi učinki pirotehnike bi namreč na seji lahko imeli veliko težo.

Pirotehnika

Če imate domače živali, veste, kako jih je ob pokanju strah

Tomaž Gorec je prepričan, da lahko dejansko doseže, da bo pirotehnika nekoč prepovedana, in za to bo naredil vse, kar bo treba. »Potrudil se bom, da bo od vsega tega res učinek, torej, da pirotehniko prepovemo enkrat za vselej,« pravi.

Zakaj se sploh zavzema za nekaj takega, kot je prepoved pirotehnike? V prvi vrsti gre za velikega ljubitelja živali, ki se ob novoletnih praznikih vsakič znova trese za svoje hišne ljubljenčke. Mucki, kužki in druge živali so še posebej v prazničnem času prestrašeni, zbegani, izgubljeni … Živali si česa takšnega resnično ne zaslužijo, pa ne le živali, tudi ljudje. Le malo kateremu je všeč pokanje pod nogami in tudi zato peticijo podpirajo tudi nekateri znani Slovenci, na primer pevka Alenka Godec, bivša miss Universe Slovenije Sara Savnik, pevka Maja Prašnikar in še kdo. Sari Savnik je, naj spomnimo, pirotehnika odvzela sluh!

Podpišite se!

Na tem mestu je treba omeniti, da se podpisi še vedno zbirajo. Če svojega še niste oddali, lahko to naredite na https://www.tomazgorec.si/pirotehnika/. Več podpisov ima večjo težo in prav vsak šteje, zato k podpisu povabite tudi svoje prijatelje in znance. Tomaž Gorec ob tem poudarja še, da peticija nikakor ni politično opredeljena, ampak ima zgolj en cilj: popolna prepoved pirotehnike v Sloveniji. Mu bo uspelo? Z vašo pomočjo bo njegova pot vsekakor lažja …

In še nadaljnji korak: kot je povedal na spodnjem videoposnetku, bo kot pobudnik peticije pisal tudi vsem poslancem in jih vprašal za mnenje o tej tematiki. Vsaka podpora je namreč več kot dobrodošla. Vam je pirotehnika povsem odveč? Menite, da ima preprosto preveč škodljivih učinkov? Podpišite peticijo in se pridružite somišljenikom.

Pirotehnika in njeni škodljivi učinki

Je v zvezi s škodljivimi učinki pirotehnike sploh treba kaj dodati? Kdor je izkusil, kaj lahko pirotehnika povzroči, verjetno dodatne razlage ne potrebuje, vsem preostalim pa naj zaupamo, da ima tako fizične kot psihične posledice na človeka in živali, škoduje pa tudi okolju. Pri naštetem ne gre le za poškodbe določenih delov telesa (to je le primer), temveč tudi za posledice v obliki strahu, bojazni, nervoze, pri živalih pa je ta strah lahko še hujši, saj te velikokrat nimajo možnosti, da bi se umaknile nekam na varno, tako kot to lahko stori človek. Prav tako ne zmorejo uravnavati svojih čustev na ravni, kot je tega sposoben človek, zato lahko strah občutijo na še hujši ravni! Pa saj težava ni le strah, dejansko je pirotehnika vzrok številnih poginov, prav tako povzroča onesnaževanje zraka in tal s škodljivimi delci …

S prepovedjo pirotehnike bi dejansko dosegli zmanjšanje človeškega vpliva na okolje, s čemer se v sodobnem času tako radi hvalimo, obenem pa prizanesli ljudem in nedolžnim živalim. Pot pa vsekakor ne bo lahka, saj je pirotehnika mnogim posameznikom in korporacijam vir zaslužka, tako da pobudnik peticije pričakuje tudi negativne odzive. Ampak, s pravo voljo je vse mogoče, do takrat pa vsem, ki bi si radi omislili kakšno pirotehnično sredstvo, svetuje, naj ta denar raje namenijo dobrodelnosti.

Nedavni prispevki