Plečnikova nagrada namenjena ljubljanski džamiji


Ko že misliš, da te v Sloveniji nič več ne more presenetiti, se vendarle lahko še kako hitro zgodi. Kot se je včeraj. Letošnja Plečnikova nagrada za leto 2020 je bila podeljena za projekt ljubljanske džamije. Ni šala. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala, da gre za projekt presežkov ne le v nacionalnem smislu temveč tudi v evropskem.

Plečnikova nagrada je nagrada za največje dosežke pri oblikovanju slovenskega okolja. Podeljuje jo Sklad arhitekta Jožeta Plečnika. Verjetno se je včeraj ob 18 uri sam Jože Plečnik obračal v grobu, ko so na vrtu njegove hiše podelili odličje projektu islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani.

Res je ljubljanska džamija lep versko kulturni objekt toda…Smisel življenja Jožeta Plečnika je bila vera. Bil je zelo pobožen človek, redno je hodil k maši. Prav iz vere in molitve je črpal navdih za svoja dela, ki so bila vedno v Božjo slavo. Svoje vere do Boga nikoli ni skrival, v njegovi bližini je bilo vedno Sveto pismo. Bil je kristjan in brezpogojno katolik.

Ravno iz zgoraj navedenega, ali gre lahko za največjo skrunitev Plečnikovega imena in nagrade, ki nosi njegovo ime? Niti ne moti toliko, da nagrado dobi arhitektura za džamijo, moti pa dejstvo, da očitno v Ljubljani ni druge novejše arhitekture, ki bi bila vredna Plečnikovega imena.

Nedavni prispevki