Počitnice – otrokom mora biti kdaj tudi dolgčas


Vroče poletje in počitnice so čas, ko se sprostimo, si oddahnemo, nabiramo nove moči in zadihamo s polnimi pljuči.

Tudi otroci imajo počitnice in prav je tako. Za nekaj tednov se lahko umaknejo iz ustaljenega urnika, zgodnjega vstajanja, delanja za šolo, oddiha od zunajšolskih aktivnosti.

Mimogrede – po mnenjih strokovnjakov naj bi otrok imel največ dve zunajšolski aktivnosti! Vse, kar je več, je že odveč. Zato pozabite na svoje ambicije, ki bi jih radi uresničili prek svojega otroka, temveč mu raje dovolite, da jih poišče sam. Svoje, ne vaših!

Kaj početi? Naj si to izmisli sam!

Torej, otroci so iz šole vajeni, da imajo ves čas neke zadolžitve, naloge, navodila in predloge, kaj in kako morajo nekaj početi. Počitnice pa so čas, ko bi moralo biti teh nalog in navodil res zelo malo.

Pozabite torej na vsakodnevno animacijo svojih otrok in se spomnite raje svojega otroštva, ko ste proste dneve preživljali zunaj, v naravi, med plezanjem po drevesih, z gradnjo bunkerjev. Mar ni bilo lepo?

Kam sploh ciljamo? Preprosto – pustite otroke med počitnicami, naj počnejo, kar si zaželijo sami, in ne tisto, kar si od njih želite vi. Seveda se ta trditev zdi preveč posplošena in normalno je, da otrok tudi med počitnicami sodeluje pri vsakodnevnih opravilih, kot so kuhanje, pospravljanje, pomoč v stanovanju ali okolici hiše, na vrtu ipd. Drobnih opravil je neskončno in že zelo majhni otroci so veseli, če lahko sodelujejo pri nečem tako pomembnem, kot je, na primer, puljenje plevela v zelenjavnem vrtu. Ampak, to je le ena plat.

Od otrok preprosto ne smete zahtevati, da vam po vse dneve pomaga, pa četudi se mu to zdi kot igra. Pomembno je, da imajo nekaj prostega časa, časa, ki je namenjen samo njim, njihovim željam. Za to tudi imajo počitnice.

V majhnih glavah se rojevalo velike ideje …

Povedano na kratko: otrokom mora biti kdaj tudi dolgčas. Zakaj? Zato, da si sami izmislijo, kako bi ta dolgčas pregnali, kako bi zaposlili svoje možgane, dušo in telo, kaj bi počeli, da bi jim bilo zanimivo, zabavno, nepozabno.

To je zelo koristno za razvoj pomembnih lastnosti, kot so ustvarjalnost, iznajdljivost, domišljija, krepitev umskih sposobnosti in podobno. Ne pozabite, možgani so v veliki meri takšni, kakršne jih naredimo sami. Bolj kot jih gibamo in gubamo, bolje bodo delovali in dlje časa nam bodo služili tako, kot si želimo. Zato je zelo pomembno, da otrokom dopustimo, da si svoje možgane oblikujejo tudi sami, povsem po svoje. Ne, da to namesto njih ves čas počnemo mi.

Če jim nenehno dajemo neka navodila, naloge s podrobnimi opisi korakov in postopkov, jih nenehno popravljamo in morda kritiziramo, bodo otroci menili, da je življenje pač takšno in da bodo tudi na splošno ves čas dobivali neke smernice in navodila, ki jih bodo pač izpolnjevali in živeli srečno do konca svojih dni. Pa temu seveda ni tako.

Res je, v poklicnem življenju je treba znati poslušati in delati po navodilih, še posebej pomembno pa je to, da znaš misliti s svojo glavo, imaš svoje mnenje, zanimive ideje, pobude in predloge. Do tega pa prideš zlasti s treningom – ne takšnim, da ti starši ves čas govorijo, kaj in kako moraš nekaj početi.

Otrok ne potrebuje nenehne animacije!

Skratka, počitnice so namenjene temu, da se otroci odklopijo od nenehnih pritiskov s strani staršev in učiteljev, trenerjev in še koga. Dovolimo jim biti to, kar v resnici so, le tako bodo razvijali sebe, odkrivali bodo svoje lastnosti, kvalitete, želje, sposobnosti. In zato jim mora biti kdaj tudi dolgčas.

Če torej menite, da mora biti vaš otrok ves čas animiran, da mu je življenje sploh zanimivo, boste morali to mišljenje spremeniti. Sam naj odkrije, kaj je tisto, kar ga izpolnjuje. Če bo poznal sebe in svoje skrite kotičke, ima veliko več možnosti za uspeh in srečo v življenju kot nekdo, ki ves čas deluje po navodilih drugega.

Nedavni prispevki