Pod streho tudi tretji protikoronski zakon


Po dolgih in burnih razpravah v preteklih dneh, je Državni zbor danes na izredni seji vendarle potrdil težko pričakovani tretji protikoronski paket pomoči. Interventni zakon je bil sprejet z večino glasov poslancev in sicer 51 za in 8 proti. Bolj ali manj, če sodimo po tem, kaj se je v preteklih dneh dogajalo, je bilo pričakovano, da so bili proti poslanci Levice, v LMŠ, SAB in SD pa so glasovanja za tretji sveženj ukrepov za pomoč državljanom  in gospodarstvu vzdržali.

Zaradi neugodnih razmer v gospodarstvu, bo država z namenom ohranjanja delovnih mest delodajalcem pomagala tako, da bo še za en mesec dni podaljšala ukrep subvencije za čakanje na delo. Do te subvencije pa bodo upravičeni delodajalci iz vseh panog gospodarstva.  Prav tako bo za en mesec, torej do konca junija, podaljšan tudi ukrep subvencioniranja krajšega delovnega časa delodajalcem, prav tako vseh panog gospodarstva v Sloveniji.

Končno tudi uradno prihajajo tudi turistični boni. Veliko je bilo že napisanega, kako jih bo mogoče izkoristiti, ampak sedaj je še uradno. Unovčili jih boste lahko za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v domačih turističnih nastanitvah. Uradna je tudi višina, to je dvesto evrov za vse polnoletne in 50 evrov za mlajše od 18 let. Boni bodo veljali do konca letošnjega leta. Pri plačilu storitev s turističnimi boni pa se cena ne bo smela biti drugačna kot pri plačilu z drugimi plačilnimi sredstvi.

Prav tako pa je danes Državni zbor sprejel tudi interventni zakon za zagon investicij, s katerim Vlada želi predvsem pospešiti investicije, ki bi pomagale, da se gospodarstvo v Sloveniji ponovno prebudi. Na Vladi bo sprejet poseben seznam pomembnih investicij in te bodo prednostno obravnavane pri pristojnih organih. Glavni cilj tega zakona je odprava birokratskih omejitev.

Tudi ta zakon je bil sprejet z večino glasov, 53 za. V Levici in stranki SD pa opozarjajo predvsem na to, da je zakon vsebinsko nepopoln, ponuja hitre rešitve brez resnih kriterijev za projekte, prav tako pa bi bil lahko škodljiv za okolje.

Nedavni prispevki