Poletje 2019 bo zelo vroče in nevihtno


Ste se naveličali spomladanskega deževja, ki se kar ne konča? Sodeč po napovedih po kmalu povsem drugače, saj vremenoslovci znanega ameriškega portala Accuweather Evropi napovedujejo vroče in nevihtno poletje 2019. No, pa spet ne bomo zadovoljni …

Če se bodo njihove napovedi uresničile, nas torej čaka poletje z več vročinskimi valovi in pogostimi nevihtami, ki jih bodo spremljala močna lokalna neurja, seveda bo mogoča tudi toča.

Nevarni vročinski valovi so napovedani zlasti v širokem pasu med Iberskim polotokom in Srednjo Evropo, torej vse od Portugalske in Španije do Poljske in vzhodneje. Vročina bo s seboj prinesla dolga sušna obdobja, ki bodo nevarna zlasti kmetijstvu, to obdobje pa naj bi se začelo že junija, tako da lahko predvidevamo hiter zasuk od deževnega obdobja k vročini.

poletje 2019

Po Evropi lahko poletje 2019 prinese številne temperaturne rekorde, še posebej, če se bo vročina zadrževala več kot 10 dni v kosu. Vmesne ohladitve pa bodo kratke in očitno tudi burne. Temperature se bodo čez dan tudi v Belgiji in na Nizozemskem dvigale vse tja do 38 stopinj Celzija ali višje, najbolj vroče pa bo predvidoma v Španiji in na Portugalskem, kjer se bo lahko ogrelo tudi do 43 stopinj. Ob tako vročih dneh bodo seveda nevzdržno vroče tudi noči, tako da lahko pričakujemo moten spanec in ne dovolj kakovosten nočni počitek.

Poletje 2019 bo očitno res pokazalo svoje zobe – severno od nas zlasti s hudo vročino. Ta bo po Evropi tudi vzrok številnih požarov v naravi, tako da si ponovno lahko obetamo težke boje proti ognju.

Poletje se bo zavleklo v jesen

Proti sredini poletja se bo vročina postopoma razširila tudi k nam in nenavadno toplo poletje 2019 naj bi se raztegnilo vse do jeseni, česar smo v zadnjih letih tudi že vajeni. Temperature bodo morda malce višje od dolgoletnega povprečja, bo pa velika težava zlasti suša in s tem pomanjkanje vode tako za pitje in osebno rabo kot za kmetijstvo in druge dejavnosti, ki so odvisne od tega vira.

Nevihtni Balkan

Južneje, na Balkanskem polotoku, pa se bodo po napovedih vrstila številna močna neurja. Seveda bodo vročinski valovi dosegli tudi ta konec, a jih bodo »popestrila« močna neurja s strelami, nalivi, točo in drugimi nevšečnostmi, ki lahko povzročijo ogromno škodo. Vse to bo s seboj prineslo tudi poplave in orkanski veter, sicer pa se hude nevihte najpogosteje pojavljajo od popoldnevih in proti večeru.

Ujeti med vročino in nevihtami

Kakšno pa bo poletje 2019 pri nas? Očitno bomo nekako ujeti med hudo vročino severneje od Slovenije in nevihtnimi obdobji, ki jih napovedujejo za jug. Pričakujemo lahko mešanico vročinskih valov z vmesnimi nevihtnimi obdobji. Kadar je zelo vroče in soparno, je v zraku namreč veliko energije in ta se ob hitri ohladitvi sprosti v obliki strel ter toče. Upajmo, da nam vreme čim bolj prizanese.

In če smo prek kratkim imeli tri najhladnejše ledene može v zadnjem času, ne bo prav nič nenavadnega, če bo tudi poletje 2019 ekstremno. Seveda od dolgoletnega povprečja najverjetneje ne bo močno odstopalo, bo pa najbrž več ekstremnih dogodkov, ki so v zadnjih letih vse pogostejši in kažejo na postopne spremembe v ozračju, žal povzročene tudi od človeka. Ste pripravljeni na poletje 2019?

Nedavni prispevki