Policist ustrelil migranta, ki je omenjal Alaha: »Ubijta me, sicer bom jaz vaju!«


Zgodbe, kakršnih smo vajeni iz tujine, se žal dogajajo tudi že pri nas. V nedeljo popoldne je občanka na območju Vogrskega ob cesti opazila okrvavljenega možakarja, poleg njega pa je v taksiju sedel drugi moški. Poklicala je policijo.

Moža v modrem sta na kraju našla po vratu okrvavljenega voznika taksija. Napadel ga je tujec, ki ga je taksist peljal, je sporočila novogoriška policija. Tujec se ni odzval na njune ukaze, šele ko sta spregovorila v angleščini, jim je začel odgovarjati, a tudi groziti!

Med drugim je v angleščini dejal nekaj v smislu »Ubijta me, sicer bom jaz vaju!«, omenjal pa je tudi Alaha. Stopil je iz taksija, potem pa z olfa nožem stekel proti enemu od policistov. Ta se je opotekel, drugi pa je izstrelil opozorilni strel. Tujec se ni ustavil, zato ga je policist ustrelil v spodnji del noge ter ga tako onesposobil. Policista sta ga še vklenila, potem pa so nasilneža odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

Kakšno je ozadje?

Policija je sporočila tudi nekaj več podrobnosti o dogodku, in sicer je tujec v Slovenijo prišel iz Italije. Šel je v trgovino na Vrtojbi in od prodajalke zahteval, naj mu pokliče taksi. Ko sta se peljala proti Ljubljani, je ubogi taksist ugotovil, da moški nima denarja, zato ga ni hotel peljati naprej, ampak je raje zapeljal s hitre ceste. Tam ga je moški z olfa nožem porezal po vratu, nakar je nesrečnik uspel zbežati iz avtomobila.

To pa sploh še ni bilo vse, saj je osumljenec od njega zahteval ključe vozila, a mu jih taksist ni hotel izročiti. Tujec se je vrnil v avtomobil, se spravil pod volan in skušal stakniti električne žice, da bi avtomobil spravil v pogon! Na srečo sta takrat na kraj že prišla policista.

Kdo je osumljenec?

Po podatkih policije gre za 26-letnega državljana Iraka. Kakšen je njegov status v EU, še ni jasno, saj ob prijetju ni imel ne osebnih dokumentov ne denarja niti telefona. Policija zato sodeluje s tujimi organi, da bi izvedela, za koga sploh gre. So pa že izbrskali, da je nekaj let bival v Nemčiji, Franciji in nazadnje v Italiji.

Policija poroča še, da sta njihova uslužbenca ravnala pravilno, pištolo pa uporabila strokovno in zakonito. Tujca medtem zdravijo v bolnišnici, po okrevanju pa ga čakajo dolgi postopki pred slovensko roko pravice.

Ob tem se seveda poraja več vprašanj o tem, kako je mogoče, da v Slovenijo pride tujec brez vsakršnih dokumentov in z nožem v roki. Seveda, Schengenske meje med Italijo in Slovenijo ni, preverjanj pa tudi ne, kar pomeni, da se lahko po EU prosto giblješ z orožjem in brez osebne izkaznice oziroma listin, s katerimi bi bilo jasno, kdo si, od kod prihajaš, kakšni so tvoji nameni … Je to naša prihodnost?!

Nedavni prispevki