Tudi Dunaj priskočil gostinstvu na pomoč z boni


Tudi turizem v avstrijskem glavnem mestu je zaradi epidemije novega korona virusa in posledično ustavitve javnega življenja, utrpel hude posledice. Dunaj je mesto množičnega turizma, danes pa se soočajo z napol praznimi hoteli in gostinskimi objekti. Da bi vsaj malo oživili turistično dejavnost, so se dunajske mestne oblasti odločile, da gospodinjstvom ponudijo turistične bone, s katerimi lahko plačajo hrano in brezalkoholno pijačo v domačih restavracijah.

Bone, s katerimi bodo gospodinjstva pomagala prebroditi pokoronsko krizo, je prejelo 950 tisoč gospodinjstev. Enočlansko gospodinjstvo je prejelo bon v vrednosti 25 evrov, veččlansko gospodinjstvo pa 50 evrov. Boni so unovčljivi do konca meseca septembra, lahko pa jih gospodinjstva podarijo tudi humanitarnim organizacijam.

Če so gostinci in hotelirji v negotovosti, pa mestna oblast optimistično meni, da so se boni izkazali kot zelo dobra poteza, saj so Dunajčani do sedaj unovčili tretjino vseh bonov. V kolikor bodo unovčeni vsi brezplačni boni, bo mestni proračun to stalo 40 milijonov evrov. Na Dunaju je 6.500 gostinskih podjetij, v katerih je zaposlenih okoli 60 tisoč ljudi in letno ustvarijo kar 1.4 milijarde evrov prometa.

Nedavni prispevki