Porast okužb je zastrašujoča


Nov dan, novi rezultati testov. Žal se število okužb očitno povečuje tudi pri nas. Na podlagi včerajšnjih testov, ki jih je bilo opravljenih 878, so potrdili kar 14 novih okužb z virusom covid-19 in gre za največje dnevno število porasti okužb v mesecu juniju. Aktivnih primerov okužb v Sloveniji je 80.

Situacija je dnevno slabša tudi na Balkanu. Precej visoke številke novih okužb, podatki včerajšnji, prihajajo iz Srbije (193 novih okužb), Makedonije (163 okužb) in Bosne in Hercegovine (140 novih okužb). Ministrstvo za zdravje in NIJZ še nista predlagala novih omejitev na slovenski južni meji.

Se je pa danes po uradni potrditvi podatkov za Slovenijo, na svojem twitter profilu oglasil Jelko Kacin. Izrazil je zaskrbljenost nad povečanim številom novo okuženih in dejal, da pozitivni brisi potrjujejo, da ljudje preslabo upoštevajo razdaljo 1,5 metra, ki je ključnega pomena za soočenje z virusom. Državljane tudi poziva k doslednemu spoštovanju opozoril stroke.

Kakšno pa je stanje na Hrvaškem? Uradni rezultati bodo znani šele ob 14. uri, vendar pa je do 11. ure potrjenih 38 novih primerov samo v Zagrebu. Žarišča so predvsem nočni klubi. Novih 23 okužb so potrdili tudi v Đakovu. Dva primera so potrdili na otoku Krku, prav tako v Lovranu v Istri, kjer so okužbo potrdili pri eni izmed učenki osnovne šole. Cel njen razred je zato v karanteni. Še vedno pa je žarišče virusa v Zagrebu, kjer dnevno zabeležijo vsaj polovico novih okužb.

Se pa v slovenski družbi vedno bolj porajajo vprašanja o tem, ali hrvaška vlada poroča o točnih podatkih glede števila na novo okuženih. Ljudje so skeptični zato, ker se pri njih ravno odvija turistična sezona, ki pa je letos, ravno zaradi korona virusa že tako slaba. Prav tako so se Hrvati odločili, da države ne bodo zapirali, kljub porastu novih okužb, saj kot pravijo, je bilo gospodarske škode že tako ali tako preveč.

Nedavni prispevki