Por je zelenjava, ki so jo poznali že stari Grki, Rimljani in celo Egipčani. V sebi skriva nešteto zdravilnih snovi, ki nam pomagajo pri grajenju odpornosti in močnega imunskega sistema. Pripravljamo ga lahko na več različnih načinov, najbolj pa pride do izraza v dobro pripravljeni kremni juhi. Porova juha je pri marsikomu na vrhu lestvice najboljših kremnih juh.
Skrivnostni zdravilnega pora
Por so poznale vse stare civilizacije, ki so bile nastanjene v bližini Sredozemskega morja, saj so v njem že takrat videle rastlino, ki v sebi skriva zvrhano mero zdravja. Spada v skupino čebulnic, kar pomeni, da ga marsikdo pri pripravi jedi lahko brez večjih težav uporabi kot nadomestilo za čebulo, ki ima veliko bolj izrazit okus, ki lahko marsikoga moti. Por je odličen v boju prosti srčnim in žilnim boleznim, glavobolom, strupenim pikom različnih žuželk, zdravljenju vnetega grla …
Vse to je posledica velike mere koristnih sestavin, ki jih por skriva v sebi. To so različni vitamini, folna kislina, kalij, fosfor, magnezij, železo …
Kako se je porova juha znašla v kuhinji?
Por lahko jemo tako surov kakor tudi termično obdelan. Ker surov okus, ki rahlo spominja na čebulo, marsikomu ni preveč všeč, ga veliko pogosteje najdemo v loncu kakšen okusne juhe, omake, priloge … Najbolj znana porova jed je zagotovo porova juha. Juha, ki je posvečena poru in v sebi skriva vse tisto, kar želijo naše brbončice okusiti. Poznamo več vrst porove juhe.
Porova juha je lahko pripravljena kot samostojna juha, ki ima za svojo glavni sestavino por. Kot tako jo poznamo v dveh različicah: kremni in čisti juhi. Receptov za njuno pripravo je veliko, vendar v osnovi obe različici začnemo pripravljati podobno, torej s praženjem čebule, pora in ostalih sestavin, nato pa ju zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Kuhamo še nekaj časa, dodamo nam ljube začimbe in čista juha je pripravljena. Če pa želimo narediti kremno juho, pa dodamo še smetano, ki bo juhi dodala značilen kremast okus. Kremna juha zagotovo spada med najbolj priljubljene juhe. Zaradi svojega polnega okusa lahko kremna porova juha nadomesti meso tudi v obroku še tako zagrizenega ljubitelja mesa.
Odlična izbira za hitro pripravljeno kosilo
Porova juha pa ni priljubljena le zaradi svojega odličnega okusa, ampak tudi zato, ker je zelo hitro pripravljena. Tako je odlična izbira za vse tiste, ki imate hiter življenjski tempo in nimate vsak dan na voljo dveh ur za pripravo okusnega kosila, želite pa si v čim večji meri uživati doma pripravljeno hrano.
Skrivnost hitre priprave porove juhe je v tem, da so vse njene sestavine lahko hitro termično obdelane in ne potrebujejo nekaj ur kuhanja na majhnem ognju, da pridejo njihovi pravi okusi do izraza. Z vsem rezanjem zelenjave, praženjem in kuhanjem skupaj imate lahko porovo juho pripravljeno že v dobre pol ure. Pri tem pa lahko upoštevate tudi to, da v času, ko se juha kuha, lahko delate kaj drugega, saj vam ni treba ves čas stati ob loncu in mešati.
Por dobite na vsakem koraku
Glede na to, da so por v svoji kuhinji uporabljale že stare civilizacije, ki so živele na našem območju, ni nič čudnega, da danes por najdemo na vsakem vrtu, saj v našem podnebju izredno dobro uspeva. Pa tudi če nimate vrta, boste v trgovini brez večjih težav lahko našli lokalno pridelan por, ki ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov, za sabo nima stotine prepotovanih kilometrov, hkrati pa ga dobite po zelo zmerni ceni.
Porova juha je odlična jed, ki je primerna za vse tiste, ki imate hiter življenjski tempo, a hkrati želite uživati kvalitetno pripravljeno hrano. V sebi združuje mnogo zdravilnih snovi, ki vam bodo pomagale ohranjati odpornost v vseh letnih časih.