Posnetek napada, kot ga še ni bilo


Dogajalo se je nekje ob obali Južne Afrike, kjer je štirimetrski morski pes obkrožal trinajst metrskega grbastega kita.

Znanstvenik, Ryan Johnson, ki je po naključju posnel  zelo redek dogodek na svojem dronu, je v intervjuju za Independent dejal, da je napad belega morskega psa trajal manj kot eno uro. Johnson, ki sicer že 20 let na tem območju proučuje morske pse, je še povedal, da je morskega psa prepoznal še iz njegovih študij iz leta 2013, poimenoval pa ga je z imenom Helen.

Napad morskega psa je bil strateški, zgodil se je brez oklevanja. Bilo je, kot da bi Helen točno vedela, kaj in kako mora to storiti, je povedal Johnson. Najprej ga je ugriznila v rep. Uspelo ji je pregrizniti žilo in kit je začel močno krvaveti. Drug njen napad pa je bil usmerjen v glavo grbavega kita.

Kit pa očitno ni bil najboljšega zdravja, saj imel na koži madeže vijolične in rdeče barve, kar ni normalno stanje. Bolezen ga je najbrž tudi ločila od njegove skupine kitov. Morski pes je kitovo šibkost zaznal.

Grbasti kiti so se običajno sposobni sami braniti pred belimi morskimi psi s svojim močnim repom. Precej običajno pa je tudi, da kiti pogosto ubijajo manjše vrste morskih psov.

Kratek videoposnetek napada morskega psa, si lahko ogledate spodaj.

Vir: youtube

Recent Posts