Kako ravnati, ko vas v gorah preseneti nevihta?


Marsikdo se poleti rad odpravi tudi v gore. Poletni meseci predstavljajo vrhunec planinarjenja. Izlet v gore je potrebno skrbno načrtovati. Vsako leto se zgodi preveč tragičnih dogodkov in nesreč, kjer umre preveč ljudi. Pri pripravi odhoda v gore je potrebno misliti tudi na  nepredvidljive situacije, kot je na primer nenadna sprememba vremena. Vreme v hribih in gorah je zelo nepredvidljivo. Sploh za poletne mesece pa so v višjih predelih značilne popoldanske nevihte. Nevihte običajno spremljajo tudi udarci strel.

Izkušeni planinci znajo povedati, da prihajajočo nevihto prepoznajo po belih kopastih oblakih in po visoki vlažnosti v zraku. Poslabšanje prepoznajo tudi po povečani statični elektriki v ozračju ali pa po tem, da zjutraj ni jutranje rose. Napovedovalke prihajajočega slabega vremena pa so tudi mravlje. Zagotovo se bo vreme poslabšalo, če boste opazili, da mravlje brezglavo bezljajo sem in tja.

 Še preden načrtujete obisk katere od gora, spremljajte vremensko napoved. V kolikor je napovedano slabo vreme, izlet rajši odložite za kakšen drug dan, ali pa pot prilagodite napovedanim vremenskim razmeram. Nevihte namreč ne pomenijo, da boste le mokri od dežja, temveč pomeni, da obstaja tudi velika nevarnost udara strele. Za zaščito pred dežjem uporabljajte nepremočljiva oblačila ali dežnik, pri načrtovanju izleta v gore, pa poskrbite tudi, da boste imeli tudi rezervna oblačila.

Priporočljivo je, da se v gore vedno odpravite že v zelo zgodnjih jutranjih urah. To pa zato,  da boste v popoldanskem času lahko že v dolini, na varnem. Če pa ste že na poti in vas ujame nevihta, se izogibajte izpostavljenim mestom, hudournikom, razklanim skalam, grapam. Izogibajte se krajev, kjer so nameščene jeklenice, izogibajte se rdečih skal, ki vsebujejo kovine. Tudi iz sebe odstranite vse kovinske predmete. Dokler nevihta ne mine, se usedite čim nižje, najbolje je, da se usedete na vrv ali na zadnjo stran nahrbtnika. Zatočišča si ne nikar iščite pod osamljenimi drevesi, najbolj varni  pred udarom strele boste na melišču. Zaščite pred udarcem strele ni, lahko pa poskrbite za preventivo.

 

 

 

Recent Posts