Prihaja novo rahljanje ukrepov


V Sloveniji se življenje počasi vrača v normalne razmere. Ukrepi vlade zaradi epidemije koronavirusa se rahljajo.

Tako je vlada danes odločila, da  bodo s ponedeljkom 1. junija tako v šolske klopi znova sedli učenci četrtih in petih razredov, dva dni kasneje še učenci šestih, sedmih in osmih razredov. Pouk bo potekal v razredih, tako kot pred razglasitvijo epidemije, saj za delitev učencev v manjše skupine ni možna, saj ni ne kadrovskih niti ne prostorskih kapacitet.

Še vedno bo potrebno upoštevati higienske ukrepe.  Nacionalni inštitut za javno zdravje je po priporočilih, ki jih izdaja navedel, da maske v zaprtih prostorih niso obvezne, so pa priporočene. Maske sicer ostajajo obvezne za okužene s covid-19.

Z naslednjim tednom bodo dovoljene javne prireditve do 200 oseb, pri čemer velja, da je zbiranje dovoljeno ob upoštevanju varnostnih ukrepov in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Ob nedeljah še vedno ostajajo zaprte trgovine, zaprti pa bodo še naprej ostali nočni klubi in diskoteke.

Sicer pa je v Sloveniji epidemiološka slika ugodna. Trend obolelosti na dan 27.5.2020 je pokazal, da sta potrjeni dve novi okužbi s koronavirusom, umrla pa ni nobena oseba.

Še vedno torej ostaja ukrep, da bolni ostajajo doma. Prav tako je pomembna higiena, Predvsem higiena rok, kihanja in kašlja. Upoštevati je priporočljivo tudi primerno razdaljo do drugih, kar je tudi ogromnega pomena za to, da se virus ne bi širil. V Sloveniji je virus še vedno prisoten v družbi. Nenazadnje pa bomo morali to ljudje sami ozavestiti, tudi ko vlada ne bo več izvajala zaščitnih ukrepov, ki roko na srce, nikomur niso bili všeč, vsaj tisti strogi karantenski ukrepi ne. Nihče si ne želi izbruha drugega vala, zato pazimo nase.

Nedavni prispevki