Priložnost, hiša za 1 evro


Mestne oblasti v občini Cinquefrondi v italijanski regiji Kalabrija na jugu Italije, so odločile, da bodo ponudile zapuščene in prazne hiše po ceni 1 evro v zameno za to, da bi njihovo mesto zopet doživelo utrip življenja. V ponudbo za 1 evro so vključili stare in razpadajoče hiše, ki so že vrsto let prazne, saj so se njihovi lastniki že davno odselili v večja mesta. Te hiše so sedaj prešle na last občine.

Pogoj ob prevzemu hiše je, da bo hiša s strani novega lastnika v celoti obnovljena v roku treh let. Zahtevajo tudi plačilo letne pristojbine zavarovanja v višini 250 evrov vse do zaključka obnove hiše. Če hiša ne bo obnovljena v treh letih, so določili denarno kazen in sicer v višini 20.000 evrov.

Mesta na južnem delu Italije se že več let soočajo s težavo, da se ljudje predvsem iz odročnih naselij odseljujejo in zato ta naselja ostanejo prazna in brez življenja, kar pa je škoda. Ta stara mesta so polna zgodovinskih zgodb in znamenitosti. Ime mesta Cinquefrondi v italijanščini pomeni »pet vasi«. Ime izvira iz zgodnjih naselij grškega in bizantinskega izvora, ki so bila v srednjem veku združena v eno skupnost. Še danes je v mestu moč opaziti ostanke starih utrdb mesta. Sicer pa je mesto v zadnjem času doživelo tudi prenovo trgov, cest in parkov.

Če si svojo sredozemsko rezidenco, kjer boste lahko preživljali družinske počitnice ali pa si želite tam živeli v jeseni življenja, potem je čas, da izkoristite njihovo akcijo. Seveda se morate zavedati, da vas ta projekt ne bo udaril po žepu samo za en evro, saj je treba hišo tudi obnoviti, ampak vseeno lahko v tem nekateri vidijo priložnost. Čeprav je rok za obnovo hiše zastavljen na tri leta, se je v podobnih takšnih akcijah drugje, v drugih mestih po Italiji, ki se prav tako soočajo z demografskim problemom izkazalo, da novi lastniki hišo obnovijo v letu ali dveh.

 

Nedavni prispevki