Probiotiki – ključ do urejene prebave in zdravega organizma


Sodobni trendi nas na vsakem koraku usmerjajo v zdrav življenjski slog z veliko gibanja, zdravo, uravnoteženo prehrano in skrbjo za lastno telo. Seveda je to priporočljivo dosegati na čim bolj naraven način, s čimer skrbimo za ravnovesje v telesu, vendar nam sodoben tempo življenja velikokrat otežuje ustrezno poskrbeti za lastno zdravje. Ena najpogostejših tegob modernega časa so vsekakor težave s prebavo, prebavne motnje in mnoga z njimi povezana stanja in obolenja. Vse to lahko močo zmanjša kakovost našega življenja, na srečo pa obstajajo probiotiki in probiotični izdelki, ki ob rednem uživanju pripomorejo k ponovni vzpostavitvi ravnovesja v telesu.

Kaj so probiotiki?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) definira probiotike kot vse žive mikroorganizme (bakterije in kvasovke), ki imajo, če jih uživamo v zadostnih količinah, ugoden vpliv na zdravje gostitelja oz. človeka. Človeško telo je namreč polno dobrih in slabih bakterij, probiotiki pa so tisti, ki pomagajo vzdrževati zdravo črevesje. Ob njihovem pomanjkanju se tako lahko pojavijo številne s prebavo povezane težave. Ključni so za krepitev imunskega sistema, sodelujejo pri sintezi nekaterih vitaminov in mineralov, iz telesa odstranjujejo toksine ter preprečujejo razraščanje slabih bakterij.

Kje najdemo probiotike?

Probiotiki so naravno pristopni v človeškem prebavnem traktu, nahajajo pa se tudi v nekateri hrani in v obliki raznih prehranskih dopolnil. Najdemo jih v probiotičnih mlečnih izdelkih – v jogurtih, fermentiranem mleku, kefirju, v kislem zelju in še v nekaterih živilih, vendar se v vsakem od njih nahajajo v spremenljivih količinah in imajo različne učinke na človeško telo. Mogoče jih je dobiti tudi v obliki kapsul, praškov ali tablet v lekarnah in specializiranih prodajalnah, vsebujejo pa različno število probiotičnih kultur.

Kako delujejo?

Za optimalen učinek pribiotikov v telesu je potrebno dobro poznati način delovanja probiotikov in izbrati ustrezno količino probiotičnik kultur v posameznem živilu oz. prehranskem dopolnilu. Le tako imajo probiotiki ugoden učinek na zdravje in ne predstavljajo morebitne nevarnosti za prebavo in telo. Najpomembnejši podatek je število bakterij, ki so prisotne v posameznem probiotičnem živilu – večje kot je, bolj učinkoviti bodo probiotiki. Vse zaužite bakterije namreč niti ne pridejo do črevesja, saj mnoge od njih uniči želodčna kislina.

Najboljše pogoje za preživetje imajo mlečnokislinske bakterije, saj se lahko razmnožujejo v anaerobnem okolju, odporne so proti želodčni kislini, niso toksične in v telesu ne proizvajajo strupov. V telesu povzročajo mlečnokislinsko vrenje, pri čemer razgrajujejo ogljikove hidrate brez prisotnosti kisika. Sladkorje, ki jih vnesemo v telo z uživanjem ogljikohidratnih živil, pretvarjajo v mlečno kislino in nižajo pH v črevesju. S tem onemogočajo razraščanje patogenih oz. slabih bakterij, ki bi porušile črevesno floro.

Probiotiki imajo pomembno vlogo v človekovem prebavnem traktu, a probiotična dopolnila ne morejo nadomestiti telesu lastne naravne flore, saj ob prenehanju uživanja probiotičnih dodatkov vnesene bakterije izginejo v nekaj dneh. Zato je za ohranjanje zdrave prebave ključna redna in uravnotežena prehrana, bogata s probiotiki.

Kakšna je vloga probiotikov v telesu?

Probiotiki uravnavajo črevesno mikrofloro in s tem vzdržujejo kompleksen imunski sistem, ki se nahaja v črevesu. Po prebavnem sistemu namreč v telo vnašamo hrano, pa tudi druge snovi iz okolja – zdravila, bakterije, virusi, ki bi lahko telesu škodovali. Trden imunski sistem je pogoj za to, da uniči te škodljive snovi in prepreči njihov vdor v telo. V primeru porušene črevesne flore imajo vse škodljive snovi prosto pot, da se razširijo po našem telesu, telo pa se nanje odzove z različnimi bolezenskimi znaki.

Probiotiki tako z uravnavanjem stanja v prebavnem traktu vplivajo na celoten organizem. Njihova glavna naloga je ta, da z različnimi mehanizmi preprečujejo razraščanje škodljivih mikroorganizmov in s tem razvoj bolezenskih znakov. Ti znaki se lahko kažejo v obliki driske ki jo povzroči rotavirus ali salmonela, sicer pa pomagajo pri zdravljenju oz. preprečevanju številnih zdravstvenih težav:

  • pomagajo lajšati težave pri sindromu preobčutljivega črevesja;
  • preprečujejo zaprtje in izboljšajo odvajanje blata;
  • izboljšujejo presnovo laktoze, kar še posebej koristi ljudem z laktozno intoleranco, saj lahko uživajo fermentirane mlečne izdelke, ki so jim dodani probiotiki;
  • zmanjšujejo nivo holesterola v krvi;
  • preprečujejo oz. zmanjšujejo pojav vaginalnih vnetij in okužb;
  • zvišujejo odpornost črevesa na okužbe in preprečujejo raka na črevesju;
  • pomagajo preprečevati posamezne vrste alergij in z njimi povezane bolezni kot sta astma in atopijski dermatitis.

Poleg tega imajo probiotiki še številne druge koristne učinke v človeškem telesu in so nepogrešljivi za njegovo optimalno delovanje, saj pomagajo prebavilom presnavljati zaužito hrano, sintetizirajo vitamine skupine B, aminokisline in nekatere maščobne kisline, ki uravnavajo peristaltiko. Probiotiki pomagajo uravnavati primerno telesno težo in pozitivno učinkujejo pri hujšanju, saj nekateri sevi bakterij preprečujejo absorpcijo maščob in pomagajo vzdrževati občutek sitosti. Posebej koristni so tudi v okviru prehrane športnikov, saj povečajo absorpcijo hranilnih snovi v mišične celice, kar športnikom omogoča hitrejše okrevanje po treningih in jim pomaga do boljših športnih rezultatov.

Kdaj jemati probiotike?

Probiotike je priporočljivo uživati preventivno in za zdravljenje različnih neprijetnosti. Redno uživanje probiotikov pomaga ohranjati in vzdrževati splošno dobro počutje in močan imunski sistem. Ko se število koristnih bakterij zmanjša, se to v telesu največkrat kaže v obliki prebavnih težav kot so napenjanje, napihnjenost, bolečine v želodcu, driska ali sindrom razdražljivega črevesa. Ti simptomi se največkrat pojavijo pri bakterijski ali virusni okužbi prebavil, ob jemanju antibiotikov, po zaužitju določene hrane in na potovanju oz. ob menjavi okolja. Probiotiki pomagajo omiliti in odpraviti te težave ter obnovijo ravnovesje dobrih bakterij v prebavnem sistemu.

Kakšna je razlika med probiotiki v jogurtih in prehranskih dopolnilih?

Najpomembnejša je razlika v količini probiotikov, ki jih vsebujejo jogurti oz. prehranska dopolnila. Probiotični jogurti navadno vsebujejo milijardo sevov probiotičnih bakterij na 100 g izdelka, kar v pol litra jogurta znese okoli 5 milijard. Še manj jih je v navadnih jogurtih, v katerih so navadno tisti sevi, ki sploh ne pridejo do prebave, saj jih prej uniči želodčna kislina, zato nimajo vpliva na obnovitev črevesne flore. V večino jogurtov v trgovinah je dodanih tudi veliko sladkorjev, arom in umetnih barvil, kar še bolj onemogoča absorpcijo probiotikov.

Prehranska dopolnila na drugi strani vsebujejo več milijard sevov različnih probiotikov, vendar zaradi tega niso nujno tudi boljša za človekovo zdravje. Obstaja namreč nekaj pomanjkljivosti probiotikov v obliki prehranskih dopolnil:

  • Probiotiki v obliki prehranskih dopolnil ne vsebujejo proteinov, maščob in drugih hranil, potrebnih za normalno delovanje človeškega organizma, zato se lahko zgodi, da celo porušijo ravnovesje v črevesju.
  • V prehranskih dopolnilih so v probiotikih različne kombinacije bakterij, ki jih človeški organizem navadno ne pozna, zato lahko v telesu naredijo pravo zmedo glede na anatomsko zgradbo organizma. Tuji probiotiki lahko izničijo tiste, ki so za človeško telo sicer domači, zato je treba previdno izbirati in vnašati probiotična prehranska dopolnila ali pa namesto njih izbrati naravne vire probiotikov.
  • Število dobrih probiotičnih bakterij se v prehranskih dopolnilih zmanjšuje, ko se ta približujejo izteku roka uporabnosti. Zato je število probiotičnih bakterij v dopolnilih lahko povsem drugačno, kot je to navedeno na podatkovnih nalepkah.

Probiotiki niso nadomestek za zdravo prehranjevanje

Uživanje probiotikov je varno v količinah, ki se običajno nahajajo v hrani. V človeškem prebavnem sistemu je okoli 400 različnih tipov probiotičnih bakterij, vsaka od njih pa ima svoje specifično delovanje. Za zdravje je bistvenega pomena ohranjati večje število dobrih bakterij in nizkega števila slabih, kar najlažje dosežemo z izogibanjem nezdravi prehrani, prekomernemu uživanju alkohola in stresu.

Pri uživanju probiotičnih prehranskih dodatkov moramo biti pozorni na njihovo sestavo, upoštevati navodila za uživanje in shranjevanje probiotikov ter izbrati kakovost pred kvantiteto. Probiotike je treba jemati redno, saj bodo sicer že v nekaj dneh zapustili naš organizem. Pri jemanju je potrebna potrpežljivost, saj bodo konkretni rezultati jemanja vidni šele čez nekaj tednov. Vzpostavitev zdrave črevesne flore je nujna za dobro počutje in kakovostno življenje, probiotiki pa lahko to močno olajšajo in pomagajo pri mnogih zdravstvenih težavah.

Nedavni prispevki