Protesti v ZDA se nadaljujejo


Protesti, ki so izbruhnili zaradi smrti temnopoltega 46- letnega Georgea Floyda, ki je v ponedeljek umrl med policijsko aretacijo, se nadaljujejo. Čeprav je policist zaradi uboja že aretiran, protestnikov to ni ustavilo, še več. Protesti so se prvotno začeli s 1.200 ljudmi, ki so na miroljuben način protestirali proti krivicam, predvsem proti rasizmu. Protesti so se po skoraj enemu tednu močno razširili tudi v druga mesta. Prisotno je vedno več nasilja in uničujočih sil.

Protestniki so besni, zažigajo avte, uničujejo in požigajo poslopja, ropajo trgovine, prihaja pa tudi do spopadov s policisti. V policiste protestniki mečejo kamne, opeke in steklenice. Požganih je bilo več policijskih avtomobilov. Kot odgovor protestnikom je policija večkrat že uporabila solzivec in gumijaste naboje.

Včeraj so protestniki nadaljevali s svojimi protesti v vsaj 30 mestih. Po poročanju CNN  je bilo na ulicah več deset tisoč ljudi. V Atlanti in Los Angelesu je razglašeno izredno stanje. Samo v Los Angelesu so včeraj aretirali 533 oseb. Policija preiskuje tudi smrt protestnika, ki je padel iz tovornjaka v St. Loisu.

Protestniki pa se že drugi dan zbirajo pred Belo hišo. Odzval se je tudi Donald Trump, predsednik ZDA, ki za razširjenost protestov krivi predvsem zvezne oblasti, ker niso pravočasno in dovolj ostro ukrepale. Trump je včeraj zagrozil, da bo za posredovanje v protestih uporabil vojsko.

Če so bili sprva protesti mirni in resnično namenjeni nesrečni smrti Georga Floyda in boju proti rasizmu, pa so se protesti sedaj spremenili v nasilje in na napad na civilno družbo. V boju proti covid-19 so Američani že več kot dva meseca zaprti doma. Veliko jih je ostalo tudi brez služb. Zato nekateri strokovnjaki menijo, da gre v protestih za sproščanje napetosti, ki se je nabrala zaradi vseh ukrepov proti covid-19. Ne gre več toliko za častitev smrti Floyda, ki pa je bila sigurno “pika na i” in je zanetila te proteste. Motiv trenutnih dogajanj v ZDA je zdaj nedvomno širši.

Nedavni prispevki