VIDEO: Provokativni aktivisti paralizirajo Evropo


V Berlinu in drugod po Evropi že več tednov potekajo odmevne akcije podnebnih aktivistov. Vsak dan se na približno 30 lokacijah po mestu odvijajo protesti, ki v prometnih konicah povzročajo velike težave in zapiranje cest. Namen teh akcij je opozoriti na podnebne zaveze, ki naj jih vlade ne bi izpolnjevale.

Prometni kaos in napetosti med vozniki in aktivisti

Aktivisti svoje proteste izvajajo na mestnih cestah in prometnih vpadnicah, kar povzroča obilico nevšečnosti voznikom. Nedavno se je pri semaforju dvopasovnice, ki vodi proti središču mesta, zgodil en takšen incident. Ob rdeči luči za pešce se je šest protestnikov odločilo za mirno civilno neposlušnost, zavzeli so prehod za pešce, razgrnili plakat in se usedli na cesto. Vozniki, ki so bili v naglici, so ostali ujeti v prometni zamašek, in kljub njihovemu hupanju in pritoževanju niso mogli naprej.

Na kraj dogodka so kmalu prišli policisti, ki so že več tednov soočeni s podobnimi protesti po mestu. S svojo intervencijo so uspeli odstraniti protestnike, vendar je postopek trajal več kot pol ure. Zaradi teh dogodkov je prišlo do zamud pri odhodu na delo za številne voznike, kar je sprožilo tudi nezadovoljstvo med prebivalci mesta. Nekateri vozniki menijo, da, čeprav je ideja o opozarjanju na podnebne težave odlična, je način izvedbe preveč radikalen in povzroča zgolj zmedo v mestu brez resničnega učinka.

@clipkoenig Tiktok das sind nur schauspieler#fy #klimakleber #klimaaktivisten ♬ Originalton – Clipkönig

Pritisk na politiko zaradi podnebne krize

Aktivisti skupine Zadnja generacija, ki so postali znani po svojih provokativnih dejanjih, kot so polivanje umetniških del s krompirjevo juho in paradižnikom, redno zaustavljajo promet v nemški prestolnici Berlin. S svojimi protesti izražajo zahtevo po bolj odločnih ukrepih politike glede podnebnih ciljev. Predstavnica skupine je poudarila, da ni mogoče ostati nevtralen v času podnebne krize. Po njenem mnenju imajo odgovornost, da se uprejo in ne le sodelujejo pasivno, saj bi s tem postali soodgovorni za posledice, ki jih podnebna kriza prinaša in bo še prinesla.

Policisti in njihova stališča o aktivističnih akcijah

Vodja zveznega policijskega sindikata ni naklonjen aktivističnim akcijam in poudarja, da nima razumevanja za njihovo dejanje. Izpostavlja, kako težko je delo policistov v takih situacijah, saj so postavljeni v politično občutljive položaje, kjer so pričakovanja različnih strani visoka. Politika pričakuje, da bodo policisti hitro in tiho odstranili protestnike, aktivisti pa pričakujejo, da bodo policisti ščitili njihovo zborovanje, kar je tudi njihova dolžnost. Hkrati pa morajo policisti poskrbeti, da bodo tudi drugi ljudje v prometu lahko nadaljevali vožnjo, ob tem pa so tu še novinarji, ki dokumentirajo vsak dogodek.

@kurier.at Ein LKW-Fahrer hätte in St. Pölten bei einer Protest Aktion der “Letzten Generation” beinahe eine Aktivistin angefahren. Der Klebeprotest am Europaplatz blockierte einen wichtigen Verkehrsknotenpunkt. Es kam zu Staus und Verspätungen.   Mehr dazu kannst du im Link in der Bio lesen.   #letztegeneration #stpölten #lkw #europaplatz #klimakleber #klimaaktivismus #tempo100 ♬ original sound – KURIER

Zakonodaja v Berlinu o trajanju pripora za protestnike

V Berlinu velja zakon, ki omogoča pripor za take akcije največ 48 ur. To je eden izmed razlogov, zakaj aktivisti izvajajo svoje proteste ravno v Berlinu in ne v drugih nemških regijah, kjer lahko protestnike zaprejo za 30 dni. Kljub morebitnim zapornim kaznim aktivisti vztrajajo in napovedujejo nadaljevanje svojih akcij v prihodnjih dneh.

Podnebni aktivisti blokirali avtocesto tudi v Avstriji

Podnebni aktivisti so izvedli kratek, a odmeven protest, ko so začasno blokirali brennersko avtocesto na avstrijskem Tirolskem. Ta dejanje je povzročilo približno štiri kilometre dolg zastoj in pritegnilo pozornost javnosti. Policija je odreagirala zelo hitro in v manj kot eni uri uspešno odstranila vse protestnike s ceste, kar je omogočilo ponovno normalizacijo prometa na avtocesti.

Zahteve in sporočilo aktivistov

Aktivisti so med protestom izrazili svoje zahteve za hitrejše in odločnejše ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. Poudarili so probleme ob obstoječih ekstremnih vremenskih dogodkih, kot so požari v Južni Evropi in svetovni temperaturni rekordi. Skupina je pozvala k ukrepom za zaščito prihodnjih generacij in hitrejši izvajanje priporočil avstrijskega podnebnega sveta, ki med drugim vključujejo postopno preusmeritev cestnega prometa na železnice.

To ni prvič, da so aktivisti izvedli takšno blokado na brennerski avtocesti. Prvič so to storili že sredi junija, kar kaže na njihovo vztrajnost pri opozarjanju na nujnost ukrepov za varovanje okolja in boja proti podnebnim spremembam.

Podnebni aktivisti barvali Brandenburška vrata v Berlinu

V Berlinu so člani podnebne aktivistične skupine izvedli odmeven protest, ko so oranžno barvo poškropili vseh šest stebrov Brandenburških vrat. S tem so izrazili svoj poziv nemški vladi, naj se odpove fosilnim gorivom in prevzame bolj odločne ukrepe v boju proti podnebnim spremembam. Policija je hitro posredovala, preprečila, da bi se aktivisti poskušali vzpeti se na spomenik, in pridržala 14 ljudi, ki so bili vpleteni v incident. Poleg tega so ogradili eno največjih znamenitosti v nemški prestolnici.

Če povzamemo, podnebni protesti, ki trenutno paralizirajo Berlin in druge dele Evrope, odražajo naraščajočo zaskrbljenost mlajše generacije glede podnebnih sprememb. Provokativni protesti so pritegnili pozornost javnosti, a hkrati povzročili tudi konflikte in napetosti med vozniki in policijo.

Recent Posts