Prvi koš za smeti v oceanu pospravi veliko škodljive plastike


Edinstven plavajoč koš za smeti, ki deluje kot sesalnik za ocean, je zelo uspešen pri odstranjevanju odpadkov v Zahodni Avstraliji.

Surferja Andrew Turton in Pete Ceglinski sta leta 2015 izumila napravo imenovano Seabin. Navdih zanjo sta dobila, ker sta bila nezadovoljna, ko sta videla koliko smeti se nabira v morjih in oceanih in jih nihče ne odstranjuje.

Pričela sta uspešno kampanjo za množično financiranje projekte in zbrala dovolj denarja, da sta realizirala svoj projekt. Mesto Cockburn je bilo prvo mesto, ki je kupilo napravo in jo preizkusilo za čiščenje okoliških voda. Naprava se je izkazala kot zelo uspešna in je nabrala veliko smeti.

Naprave je še posebej koristna, ker zajema tudi majhne smeti, ki so lahko še posebej nevarne za morske živali, ker jih lahko te ponesreči pojejo in se z njimi zastrupijo.

smeti

Naprava Seabin je približno toliko velika, kot povprečen koš za smeti in lahko naenkrat shranjuje 20 kg odpadkov. Izumitelja naprave se zavedata, da z njo ne bodo rešili večji problem onesnaževanja z odpadki, vendar je njun izum zelo koristen za lokalne skupnosti, kjer se soočajo z manjšimi količinami odpadkov in želijo, da je njihovo okolica čista.

Naprava Seabin prav tako ne ogroža živali in jih ne more poškodovati. Seabin vsak dan redno izpraznijo in analizirajo odpadke.  Nedavno je naprava nabrala za 3 kilograme plastike v samo 24 urah. Po navadi se vanjo ujame tudi več organskih odpadkov, kot je listje, cigarete ter tudi bolj nevarni odpadki kot je plastika in kovinski izdelki.

Spodbudno je, da naprava ujame veliko plastike, ki najbolj ogroža živali in vse življenje v morju. Še posebej nevarni so majhni kosi plastike, ker jih ribe lahko zamenjajo za hrano in jih ponesreči pojejo. Ko riba takšen kos zaužije, lahko pride do zastrupitve in žival lahko od tega tudi pogine.

Naprava je že požela veliko zanimanja tudi v drugih skupnostih v Avstraliji, ki se že zanimajo za njihov nakup.

Nedavni prispevki