Prvi vročinski val je tu!


Pa smo le dočakali tisto pravo, sončno in vroče poletje. Komaj smo ga čakali, zdaj pa bi se najraje že pritoževali, kako je vroče …

Takšna je pač človeška narava, je pa res, da smo letos dobesedno skočili iz zelo namočene pomladi v vrhunec poletne vročine, ki je letos, kar je precej nenavadno, nastopila že v prvi polovici junija. Ne le to, vremenski navdušenci so napovedali čisto pravi, prvi letošnji vročinski val, ki se je začel prav danes.

To torej pomeni, da sledi kar nekaj zelo vročih dni, vse toplejše, skoraj tropske, pa bodo tudi noči, zato lahko pričakujemo večji vpliv na človeško počutje in sam organizem, hitreje se bomo utrudili, spanje pa bo zaradi toplote najverjetneje moteno. Mimogrede – ste si že namestili komarnike? V prihajajočih nočeh bodo odprta okna kar dobrodošla, insekti pa malo manj, zato poskrbite za kar najbolj miren spanec.

Vse tja do 35 in še čez

Vrnimo se k vremenski napovedi. Medtem ko uradna državna vremenska agencija (Arso) o vročinskem valu še molči, pa so navdušenci, ki ustvarjajo portal Neurje.si, že napovedali začetek vročinskega vala. Temperature se danes marsikje že gibljejo okoli 30 stopinj Celzija, potem pa sledijo vse bolj vroči dnevi. V torek se tako lahko že ogreje do krepko čez 30, najbolj vroče pa bo predvidoma ob koncu tedna, ko lahko marsikje izmerijo kar 35 stopinj Celzija, morda celo več. V teh dneh bo tudi vsako jutro toplejše, zato bodo kratke hlače obvezna oprema že zgodaj zjutraj, prav tako bodo tople noči, saj se lahko zgodi, da se temperature niti ponoči ne bodo spustile pod 20 stopinj.

Najbolj na udaru bodo Primorska in večja slovenska mesta, bolj sveže pa bo v višjih legah in ob rekah, jezerih … Če želite torej poiskati osvežitev, bo treba v gore ali vsaj višje hribe, pa k vodi, seveda. Za domačo hišo lahko postavite tudi bazen, vendar pazite, da bo v senci.

Konec tedna pa nevihte z nalivi in točo

Do kdaj naj bi vročinski val trajal? Predvidoma do konca tedna, ko bo nastopila osvežitev s tipičnimi nevihtami, ki navadno prekinejo večdnevno vročino. Ob opisanih razmerah se namreč v zraku nabere ogromno energije, ki se mora sprostiti, in to se pogosto zgodi tako, da udarijo nevihte, lokalni nalivi, močan veter, mogoča je tudi debelejša toča. Sicer lahko kakšna nevihta nastane že v torek ali sredo popoldne, načeloma pa naj bi se malce ohladilo šele v soboto ali nedeljo, napovedujejo.

Kaj pa za zdaj pravi uradna vremenska napoved, ki so jo sestavili vremenoslovci na Arsu? Seveda tudi ti pravijo, da bo vroče, vendar pa neke senzacije vseeno ne napovedujejo. Pravijo, da bo najbolj vroče v petek in soboto, ves teden pa bodo temperature presegale 30 stopinj Celzija. Za zdaj so Slovenijo obarvali zgolj v opozorilo rumene barve, ki svetuje povečano previdnost zaradi visokih temperatur, za kakšne podrobnejše podatke o razvoju vremena ta teden pa bo treba še malce počakati.

Lahko pa na tem mestu izpostavimo nekaj ukrepov, kadar nastopi visoka vročina:

  • Ob urah, kadar pritiska najhujša vročina, se zadržujte v notranjih prostorih. To še posebej velja za občutljive ljudi, starejše, dojenčke in otroke ter vse, ki imajo kakšno kronično bolezen.
  • Če že greste ven, se primerno opremite in zaščitite – zaščitna krema, pokrivalo, bombažna oblačila so nujni pripomočki za vsak dan.
  • Raje kot na vročem soncu se zadržujte v senci. Tudi, če imate delo zunaj, se lahko morda organizirate tako, da boste vsaj nekaj časa delali v senci. Vroče sonce nikakor ni koristno, prej škodljivo, zato bodite pametni.
  • Pijte veliko tekočine, pri čemer mislimo zlasti na vodo. Če vam njen monoton okus ni všeč, lahko vanjo stisnete limono ali pa dodate nekaj metinih listov in osvežilni napitek je tu. Izogibajte pa se pitju alkohola, kave, pravih čajev in drugih pijač, ki dehidrirajo telo.
  • Poskrbite tudi za hišne ljubljenčke. Tudi njim je zdaj vroče, še posebej, če so zunaj. Naj imajo prostor, kamor se lahko umaknejo, naj imajo na voljo dovolj vode za pitje in osvežitev …
  • Dela na vrtu opravljajte zgodaj zjutraj ali proti večeru. To ne bo koristilo le vam temveč tudi rastlinam. Teh nikoli ne smete zalivati sredi najhujše vročine, temveč, kot rečeno, zjutraj ali, še bolje, zvečer.
  • Poskrbite tudi za lončnice in okrasno rastlinje, ki v teh dneh potrebuje več vode kot običajno, občutljivejše sorte pa umaknite pred neposrednimi sončnimi žarki.
  • Svoj dom ali pisarno dobro prezračite zgodaj zjutraj in zvečer, čez dan pa imejte okna zaprta senčila spuščena. Tako boste preprečili vdor vročine v notranjost. Zračenje pa je seveda nujno potrebno, tako da imate okna v teh dneh, ko bodo vroče tudi noči, odprta tudi, ko spite. Poskrbite le za zaščito pred nadležnimi insekti.
  • V teh dneh bomo morda začeli uporabljati tudi klimatske naprave, vendar priporočamo, da to počnete zmerno. Preveliki šoki nikakor niso dobrodošli, tudi v razgretem avtomobilu ne, zato bodite pozorni na to, kako se hladite.
  • Če opažate, da vas je vročina zelo utrudila in ne zmorete več opravljati dela tako, kot ste sposobni, si privoščite kratek počitek, osvežilno pijačo ali hladen sladoled. Vaša storilnost se bo povečala, delodajalec pa bo, kljub temu, da ste si vzeli odmor, zadovoljen.

Našteli bi lahko še marsikaj, saj huda vročina vpliva na najrazličnejše vsakdanje stvari. Ampak, na prvem mestu mora biti naše zdravje, zato poskrbite za to, da boste zaščiteni pred škodljivimi sončnimi žarki. Ne pozabite pa niti na svoje otroke, ki so verjetno radi na prostem, ter, seveda, na domače živali.

Nedavni prispevki