Prvi znaki nosečnosti, za katere morda sploh niste vedeli!


Nosečnost je normalna in povsem pomembna v življenju ženske. Nosečnost povprečno traja 273 dni, če računamo od datuma spočetja. Navadno pa merimo trajanje nosečnosti od prvega dne zadnje menstruacije. Pričakovani datum poroda izračunamo tako, da temu datumu prištejemo 280 dni ali približno devet koledarskih mesecev in sedem dni.

Z nosečnostjo v telesu ženske pride do velikih sprememb, saj se telo pripravlja na to, da bo lahko razvoju ploda nudilo optimalne pogoje.

Prvi znaki nosečnosti

Prvi znaki nosečnosti se ne kažejo pri vsaki ženki enako. Nekatere ženske vedo, da so noseče že takoj po vgnezditvi, prav pogosto pa se zgodi, da se pri ženski ne pojavi nobeden od simptomov zgodnje nosečnosti. Prav tako ženski ne izostane menstruacija, a je vseeno noseča. Prav prenehanje menstruacije pa je prvo znamenje nosečnosti. Pri ženski v rodni dobi, ki je spolno dejavna, je nosečnost najpogostejši vzrok izostanka menstruacije. Ni pa nujno. Menstruacija včasih preneha tudi zaradi hudega stresa ali drugih duševnih pretresov.

Številni prvi znaki nosečnosti so precej podobni simptomom menstruacije. Ženske občutijo krče in bolečine kot pred menstruacijo. Nekaj kapljic krvi je lahko znak za vsaditev zarodka v steno maternice.

Z nosečnostjo se volumen krvi poveča za četrtino, koža postane temnejša in bolj mastna, zato se lahko pojavljajo mozolji. Mnogim ženskam pa se v času nosečnosti koža polepša.

Kmalu po izostali menstruaciji so lahko prisotna tudi druga znamenja. Tudi prsi se, zaradi povečanega estrogena že v zelo zgodnji nosečnosti, nekoliko povečajo in so zelo občutljive na dotik. Ena izmed nalog estrogena v nosečnosti je, da ženske pripravi na tvorbo mleka. Nekatere ženske povedo, da so imele prsi »trde kot kamen«, čutile so pritisk in bile so boleče. Prsi kasneje potemnijo okrog bradavic, bolj opazne pa postanejo tudi vene.

Jutranja slabost je tudi pogost simptom nosečnosti. Začne se od drugega pa nekje do osmega tedna nosečnosti. Čeprav ji pravimo jutranja slabost, pa ni nujno, da jo ženska občuti le zjutraj. Lahko se pojavi kadarkoli, tudi zvečer. Slabost običajno mine nekje po dveh ali treh mesecih. Nekatere nosečnice pa trpijo za hudo obliko slabosti in bruhanja. V sebi ne morejo zadržati nobene hrane. V tem primeru je potrebno posvetovanje z zdravnikom, čeprav sama hipermeza nima vpliva na nosečnost.

Zaradi povečanega progesterona, lahko bodoča mamica občuti nenavadno utrujenost. Tudi to je značilen simptom zelo zgodnje nosečnosti, ni pa nujno. Nekatere nosečnice so, nasprotno, polne energije. Zaradi progesterona se upočasni prebava in veliko žensk in težave z napihnjenostjo. Tudi zaradi tega hormona nosečnico, bolj kot običajno, pred nosečnostjo, boli glava.

Približno v drugem mesecu nosečnosti ženska opazi, da mora večkrat urinirati. Razlog za to je, da ji rastoča maternica pritiska na sečnik. Lahko se pojavijo tudi krči v nogah, ki so posledica sprememb presnove kalcija v telesu ženske.

Prvi znaki nosečnosti niso pisano pravilo za ugotavljanje nosečnosti. Daleč najbolj zanesljiv je test nosečnosti, ki je občutljiv na zaznavo povišanega nosečniškega hormona že v zgodnji nosečnosti.

Folna kislina

Med nosečnostjo pa se še posebej poveča potreba po nekaterih vitaminih, kot je na primer folna kislina. To telo potrebuje za izgradnjo in pravilno delitev celic. Če folne kisline primanjkuje, so lahko posledice te, da pri otroku pride do nepopolno zraščene hrbtenice. Folno kislino nosečnice uživajo v obliki tablet, saj je drugače potrebno količino samo s hrano težko doseči.

Nedavni prispevki