Kako izbrati puzzle za zabavo in učenje?


Puzzle poznamo prav vsi. Verjetno ni nikogar, ki se v otroštvu vsaj enkrat ni srečal s sestavljankami in jih z veseljem ter vneto sestavljal vse dneve. Nekatere puzzle so za začetnike in otroke, nekatere za že malo bolj napredne in potem so še take, ki zadovoljijo zelo zahtevne sestavljanke. Imajo lahko tudi po dva tisoč kosov v eni sestavljanki. Take puzzle ni lahko sestaviti in to je res poseben izziv. Nekateri so tako zadovoljni s svojim rezultatom, da potem sestavljanko s posebnim lepilom nalepijo na podlago in jo imajo kot sliko na steni.

Katere puzzle izbrati?

Katere puzzle so za vas prave? Če so namenjene vam, potem izberite tako sliko, ki vam je všeč. Lahko izberete sliko živali, narave, umetniško sliko, kakšnega junaka in podobno. Izberete lahko tudi zemljevid Slovenije ali Evrope in sveta. Kako težko sestavljanko si boste izbrali, pa je odvisno od vas. Večji, kot vam je izziv, ki ga radi rešujete, več kosov naj ima vaša sestavljanka, težje jo boste sestavili.

puzzle

Kako težka je sestavljanka, pa je odvisno tudi od same slike. Če so nanje enakomerno razporejene barve in ni nekih topičnih ter posebnih elementov, po katerih bi prepoznali, kje naj bodo puzzle, potem boste že težko začeli. Najtežje puzzle ljudje sestavljajo tudi nekaj mesecev, Boste med njimi?

Kako izbrati sestavljanke za otroke?

Sestavljanke ali puzzle za otroke so lahko izobraževalne narave ali pa zgolj motivacijske. Odvisno je od vas, kaj hočete doseči pri otroku. Tega vam ne more nihče predlagati, ker se vsak starš seveda odloči za svojega otroka sam po lastni presoji, kaj je zanj najbolje. Dobro je, da se otrok s tem strinja. Vključite ga v celotno dogajanje.

Če je otrok še majhen in še ni dobro razvit, potem mu ne smete  dati pretežke naloge, ker ga boste zafrustrirali. Običajno na sami sestavljanki jasno piše, za katero starost je določena sestavljanka primerna. Predlagamo, da se tega držite. Za majhne otroke so primerne sestavljanke z nekaj kosi sestavljanke. Ti kosi so ponavadi večji in bolj prepoznavni. Slike so največkrat zelo preproste na belem ozadju, da otrok hitreje prepozna barve in like.

Za večje otroke in najstnike so lahko različne malo večje sestavljanke, ki imajo manjše kose. Tako je težje prepoznati, kateri kos sestavljanke sodi kam. Njih običajno pritegnejo raziskovalne slike, kot so zemljevidi, živali in narava. Velikokrat imajo radi domišljijske slike, kot so mitološke živali, pravljice in zgodbe ali filmi. Pritegnejo pa jih tudi vzorniki in idoli, športniki, pevci in vplivneži njihovih let. Oni bodo še smi znali izbrati zase pravo sestavljanko, ki jo bodo radi sestavili.

Kako izbrati sestavljanke za odrasle?

Tudi odrasli obožujejo puzzle. Njih privlečejo kakšne res lepe slike, motivi iz narave in umetniške slike. Nekateri imajo radi tudi šport ali določene vplivneže in prizore iz filmov. Predvsem vam mora biti motiv res všeč, drugače se ga ne boste lotili. Za odrasle je najbolje izbrati zahtevne puzzle, ki so manjše in jih je veliko, na primer 500 ali 1000 ali 2000 kosov. Med najbolj popularnimi sestavljankami je gotovo Harry Potter.

Ali obstajajo še drugačne sestavljanke?

Puzzle niso samo v enodimenzionalni tehniki kot slika, ampak se jih dobi tudi v treh dimenzijah. To so sestavljanke s kockami, ki se prilegajo v več plasteh druga drugi in z več strani sestavijo slike ali na primer makete.

Vedno bolj popularne pa so tudi talne sestavljanke iz pene oziroma neke umetne mase, ki je podlaga na primer potem za telovadbo ali igro. To so razne sestavljanke iz črk in številk ali likov. Namenjene pa so bolj majhnim otrokom, da se učijo abecede, številk, barv, prepoznavanja likov in si zraven razvijejo še motoriko.

puzzle

Kaj je osnovni namen sestavljank?

Sestavljanke so kot križanke. Nudijo obilo razmišljanja in treninga možganom, ki se zato razvijajo in ne stagnirajo ter niso podvrženi boleznim. Druga dobra lastnost pa je, da nudijo čisto zabavo. Ljudem je vedno izziv nekaj sestaviti in narediti izdelek, na katerega so ponosni. To je dosežek, ki ga ni voljan vsak doseči.

Puzzle največkrat sestavljajo ljudje in otroci, ki iščejo večje izzive. Pri tem pa še trenirajo iznajdljivost, vizualnost, logiko in matematiko, poznavanje barv in odtenkov. Urijo se v razmišljanju, kar možgane razvija ne glede na starost. Zato so sestavljanke primerne tako za otroke, kot odrasle in starostnike.

Sestavljanka je lahko družabna igra

Še posebej pridejo prav ob deževnih dnevih, pozimi in takrat, ko smo večinoma v stanovanju. Sestavljanke nam bodo popestrile dan in življenje. Zelo zabavno je, če se sestavljanke loti več ljudi hkrati, vsak s svojega konca. Tako je hitreje sestavljena pa še timski in družinski duh se krepita. Med sestavljanjem je veliko smeha in dobre volje.

Lahko tudi tekmujete, kdo bo prej. Ko enkrat sestavite sliko, jo podrete in začnete znova, vsak pa naj se potem loti drugega konca. Če ste štirje, potem lahko sestavljanko sestavite in podrete štirikrat. Tako bo vsak imel enake možnosti in ne bo očitkov, da je nekdo imel lažjo ali težjo nalogo. Šele takrat se bo izkazalo, kdo ima največ talenta ali pa izkušenj v sestavljanju slik.

Recent Posts