Rabljeni računalniki – ali so vredni nakupa?


V sodobnem času računalniška tehnologija zelo hitro napreduje. Prihajajo nove komponente, ki so boljše in hitrejše, vendar posledično tudi dražje. Tako lahko nakup novega računalnika za posameznika z nizkim prihodkom predstavlja težavo. Pri tem se pojavlja vprašanje posameznika, ali so rabljeni računalniki vredni nakupa. Cena je nižja, vendar so brez garancije, strojna oprema pa je lahko zastarela.

Zelo pomembno je, da posameznik ve s kakšnim namenom hoče kupiti računalnik. Pri tem mora paziti tudi na starost računalnika in strojne opreme.

Za kakšne namene boste uporabljali računalnik?

Posameznik se mora pred nakupom odločiti nekaj pomembnih stvari. Ali bi raje kupil prenosnika, ker potrebuje mobilnost, ali pa želi kupiti stacionarnega, ker mu mobilnost ni toliko pomembna, rad pa bi imel večji izkoristek. Razmisliti mora tudi kakšne programe in aplikacije ima namen poganjati na računalniku. Za osnovne stvari kot so brskanje po internetu ali izdelava in obdelava dokumentov so rabljeni računalniki več kot dovolj in ne potrebujemo posebno dragega računalnika. Če pa ima posameznik željo po poganjanju večjih programov kot recimo Adobe Photoshop ali računalniške videoigre, mu lahko zastarela oprema pri tem povzroča težave. Aplikacije bodo delovale počasi ali pa se sploh ne bodo mogle zagnati. Za neko osnovno rabo se rabljeni računalniki v veliki meri obnesejo, za težje naloge pa je veliko odvisno od strojne opreme, ki je v računalniku.

Kaj storiti pred nakupom?

Potrebno se je pozanimati, kakšno strojno opremo vsebujejo rabljeni računalniki in kdo ga je uporabljal pred nami. Tu lahko nastane problem, če je bil računalnik izpostavljen virusom ali drugim zlonamernim programom. Pomembno je, da počistimo disk in na novo namestimo operacijski sistem, preden začnemo z nalaganjem osebnih dokumentov in dostopamo do epošte. Paziti moramo tudi, če rabljeni računalniki vsebujejo kakšne pomembne podatke od prejšnega uporabnika, da mu jih posredujemo oziroma jih pobrišemo, da ne prihaja do zlorab. Preverimo tudi ceno in sam izgled. Če se nam zdi, da je cena prenizka podrobno pogledamo, če je računalnik slučajo fizično poškodovan ali pa manjka kakšen kos strojne opreme. Rabljeni računalnik je najbolje preizkusiti pred samim nakupom, da preverimo, če deluje brez motenj.

Ali lahko nadgradim rabljeni računalnik?

V primeru, da matična plošča ni tako zastarela lahko zamenjamo: procesor, RAMe, grafično kartico, trdi disk itd. Potrebno je pregledati specifikacije matične plošče in strojne opreme, katero želimo namestiti na matično ploščo. Če želi posameznik zmanjšati čas zagona operacijskega sistema in odpiranje datotek je najcenejša rešitev nakup SSD diska. Dandanes so rabljeni računalniki zelo poceni, tako da za posameznika ne bi smelo predstavljati večjega problema. Če želi posameznik zaganjati zahtevnejše videoigre je potrebno nadgraditi grafično kartico. Tukaj je potrebno preveriti ali matična plošča podpira novejšo grafično kartico.

Rabljeni računalniki so lahko kvalitetni v primeru, da se za konkreten primer dovolj pozanimamo. Opraviti moramo nekaj brskanja po internetu in obvezno preveriti starost komponent pred nakupom.

Računalniki, ki imajo povprečno starost do nekje 5 let so za pisarniška opravila več kot dovolj. Mogoče se priporoča menjava trdega diska z SSD diskom, ki so cenovno zelo ugodni, lažji in dosti hitrejši.

Nakup rabljenega računalnika bi priporočal vsem, ki niso zahtevni uporabniki in nočejo porabiti preveč denarja na novi strojni opremi. Za zahtevnejše uporabnike pa se priporoča nakup novega računalnika, saj bodo starejši modeli težko zadovoljili njihove potrebe.

Za mnenje pred nakupom je vredno vprašati kakšnega prijatelja ali znanca, ki se vsaj malo spozna na računalnike.

Nedavni prispevki