Računalniki so lahko hkrati zmogljivi in ugodni, ugotovite kako?


Računalniki so del vsakdana in pomembno orodje za delo. Te pametne naprave se vedno bolj izpopolnjujejo, vendar se tudi starajo. Intenzivna uporaba računalnik oslabi, njegovi deli se izrabijo, kot pri človeku in lahko preneha delovati.

Vendar pa kakovostni računalniki zdržijo lahko desetletje in več, če je le njihova matična plošča dovolj kakovostno izdelana ter dovolj zmogljiva. Če se pokvari matična plošča, se računalnika ne splača več popravljati, saj predstavlja skoraj tri četrtine cene računalnika. Ostale komponente lahko na servisu zamenjajo in spet bo računalnik deloval, kot prej.

Zadnje čase se vse bolj kupujejo obnovljeni in rabljeni računalniki, ki so zelo zmogljivi ter bistveno cenejši, kot novi. Marsikdo ima še vedno pred njimi predsodek, da niso v redu. Pa je res tako?

Rabljeni računalniki: kupiti ali ne kupiti?

Rabljeni računalniki imajo izjemno privlačno ceno. Ne smejo se prodajati kot novi, zato jih dobite za bistveno zmanjšano ceno. Povprečen nezahteven uporabnik si želi, da bi mu računalnik delal dolgo časa. Navadi se ga, veliko stvari ima na njem in mu je misel na spremembo nekako nevšečna. Za take posameznike je rabljen računalnik kot nalašč, ker je že preizkušen in kar ni bilo v redu, je bilo že zamenjano, zato se predvideva, da bo dolgo še delal.

To je približno tako, kot pri nekaj mesecev starem avtomobilu. Vsi vemo, da lahko kupimo rabljen avtomobil in da je to povsem v redu, če kupimo kakovostnega in dobro servisiranega ter seveda dobro znamko, ki že sama po sebi garantira kakovost. Dejansko je pri izbiri rabljenega računalnika enako, kar pa je le malo ljudem znano. Dobro pa je vprašati strokovnjaka, kaj meni o določenem računalniku, ki bi ga radi kupili.

računalniki

Kaj pa rabljen računalnik za podjetje?

Rabljeni računalniki se vsekakor za podjetje tudi splačajo kupiti. Za podjetja je amortizacija računalniške opreme možna na 2 leti, kar seveda nekatera podjetja izkoristijo.

Običajno velika podjetja nabavijo kar nove računalnike. Dve leti stari računarki pa gredo v odkup ponudniku računalniške opreme. Ta pa potem rabljene računalnike obnovi in jih ponudi po nižji ceni, pri tem pa lahko uveljavljate vsaj 12 mesečno garancijo, na rabljen računalnik.

Podjetja, ki so šele začela ali manjša podjetja in samostojni podjetniki, kulturni delavci ali freelancerji, pa bodo zelo zadovoljni z obnovljenimi računalniki. Običajno jih ne menjajo na dve leti, ampak potrošijo do konca, kar pri dobrih znamkah lahko pomeni 3 do 7 let ali celo več.

Kako izbrati rabljen računalnik in na kaj morate pri tem paziti?

Rabljeni računalniki priznanih in kakovostnih blagovnih znamk imajo zagotovo prednost pri nakupu, ker ste lahko gotovi, da bodo dolgo in dobro ter stabilno delovali. Med take znamke gotovo spadajo v prvi vrsti HP, DELL in Lenovo.

Rabljeni računalniki so zelo različni in vsak potrebuje zase določeno zmogljivost računalnika ter kapaciteto diska in kakovost grafike. Ne kupujte računalnikov, ki so dosti bolj zmogljivi, kot jih potrebujete za svoje delo, ker mečete denar stran. To je tako, kot bi kupili Ferrarija, pa ga ne boste uporabljali. Spodaj si poglejte, kateri računalniki so za katerega uporabnika najbolj primerni.

Nezahteven, klasičen uporabnik

Gre za pisarniško nezahtevno delo s progami za urejanje besedila in preglednic, za nezahtevno risanje in klasično uporabo interneta za iskanje podatkov. Z njimi lahko urejate tudi fotografije in celo video. Ti računalniki so primerni tudi za šolarje.

Tak primer je računalnik HP EliteDesk 800 G1, ki ima dovolj zmogljiv in kakovosten procesor Intel i3. Delovnega spomina ima 4GB, trdi disk 120 GB SSD in Intelovo kakovostno grafiko. Dobite ga že za dobrih 200 Evrov.

Zahteven uporabnik

To so oblikovalci, programerji, uporabniki, ki veliko delajo z YouTubeom, videom, ter za igračarje. Za njih morajo biti računalniki bolj zmogljivi, grafika hitenje odzivna, tudi disk mora biti hiter in odziven ter malo večji. Delovnega spomina mora biti precej več.

Večini zahtevnih uporabnikov zadostuje računalnik, kot je HP EliteDesk 800 G2. Ta ima zelo zmogljiv novejši procesor Intel i5. Delovnega spomina ima 8 GB, kar bi moralo zadostovati za zahtevne uporabnike. Tudi trdi disk 480 GB SSD je hiter in dovolj velik. Ima zmogljivo grafiko Intel, prvovrstne kvalitete. Dobite ga že za dobrih 400 Evrov.

Če ste pa res zahteven uporabnik, predvsem gre za igričarje in osebe, ki se ukvarjate z obdelavo videa, potem lahko nabavite še bolj zmogljiv računalnik, kot je na primer HP EliteDesk 800 G3 s procesorjem Intel i5, ter kar 16 GB delovnega spomina – rama, 480 GB SSD trdim diskom in odlično grafiko Intel A kvalitete. Disk lahko tudi nadgradijo na večjega ali pa uporabite dodatni, zunanji trdi disk. Tak računalnik dobite že za 600 Evrov.

računalniki

Okoljski vidik recikliranja in ponovna uporaba

Znano je, da so računalniki veliki onesnaževalci okolja, zato ni dobro, da se jih meče v zabojnik za smeti, ko niso več uporabni ali se jih ljudje naveličajo in hočejo imeti nov računalnik.

Najbolje je odpisan računalnik podariti nekomu, ki ga lahko obnovi. To so posamezniki, podjetja ali neprofitne organizacije, ki računalnik usposobijo za ponovno uporabo in ga podarijo socialno ogroženim ali prodajo za zelo ugodno ceno.

Druga rešitev je ponovna uporaba tako, da podjetje, kjer kupite nov računalnik, vzame v zakup starega in ga obnovi ter poda naprej. Tako računalnik ne konča na smetišču, vi pa ste prihranili denar.

Če pa se hočete računalnikov znebiti, potem predlagamo, da jih odpeljete v zbirni center, ki jih imajo večina občin. Tam se računalniki razstavijo na dele, ki se večinoma reciklirajo in neškodljivo uničijo.

S tem, da kupite obnovljen računalnik, ste za planet naredili res veliko, pa še prihranite lahko tudi 500 Evrov in več, kar pa ni zanemarljivo.

Recent Posts