Razstrelitev asteroida, ki leti proti Zemlji, ni dobra ideja


Nova študija je dokončno ovrgla filmsko teorijo, da bi ljudje lahko preprosto raznesli asteroid, ki bi letel proti Zemlji.

Trk meteorja ali asteroida z Zemljo, velja za eno izmed najverjetnejših možnosti, ki bi lahko pokončale človeško civilizacijo. Prav takšen dogodek se je zgodil pred 66 milijoni let in povzročil izumrtje dinozavrov.

Ena izmed najpopularnejših teorij kako se zaščititi pred trkom asteroida je, da bi ga lahko raznesli z jedrsko bombo, tako kot je to bilo storjeno v znanem filmu Armageddon.

Nedavna študija, ki je bila izvedena na John Hopkins University v ZDA, je ugotovila, da takšna zaščita pred asteroidi ne bi bila dobra ideja.

Razložili so, da bi se razneseni fragmenti zelo verjetno kmalu oblikovali nazaj v asteroid zaradi vpliva gravitacije.

Raziskovalci so razvili novo metodo računalniškega modeliranja, s katero lahko ocenijo kako asteroidi razpadejo v primeru trka v drugo telo.

asteroid

Dr. Charles El Mir je povedal, da so včasih verjeli, da večji objekti lažje razpadejo, ker je bolj verjetno, da imajo pomanjkljivosti, ki slabijo njihovo trdnost. Njihova raziskava je pokazala, da so asteroidi veliko močnejši kot so sprva predvidevali in da bi bilo potrebno veliko več energije, če bi jih želeli popolnoma razbiti.

V poskusu so ugotovili, da bi sicer asteroid sprva razpadel na več manjših kosov in na njemu bi nastal krater, vendar ne bi razpadel v celoti. Jedro asteroida bi ohranilo močen gravitacijski privlak na razpadle fragmente in zato bi še naprej skupaj formirali večjo celoto.

Torej če odkrijemo asteroid, ki je namenjen proti Zemlji, ni dobra ideja, da ga poskušamo raznesti z eksplozivi. Bolje bi bilo, da bi ga zadeli z ravno pravšnjo količino energije, s katero bi spremenili njegovo smer, da bi poletel mimo Zemlje. Seveda pa je vprašanje kolikšna je ta zadostna energija, s katero bi asteroid le premaknili brez, da bi ga razbili.

Dr. El Mir dodaja, da Zemljo pogosto zadenejo manjši asteroidi, ki so večinoma nenevarni. Vendar nevarnost udarca večjega asteroida je verjetna in se nanjo moramo pripraviti. Moramo vedeti kako bi se v takšnem primeru odzvali in takšne znanstvene raziskave nam lahko pri teh odločitvah pomagajo.

Nedavni prispevki