Robert Kranjec se je poslovil


Minuli konec tedna smo Slovenci imeli še en praznik, torkat športne narave, saj se je v Planici sklenila sezona smučarskih skokov. Poleg dobrih predstav slovenskih športnikov je nekaj pozornosti dobil tudi eden najboljših smučarskih letalcev na svetu Robert Kranjec.

Ta se je odločil, da prav v Planici sklene svojo bogato športno pot, ki ga je nagradila s številnimi uspehi. Robert Kranjec je namreč v svetovnem pokalu dosegel sedem posamičnih zmag, zadnjo pred tremi leti v Planici, poleg tega pa dosegel še 6 drugih in 14 tretjih mest. V ekipnih preizkušnjah je zmagal osemkrat. V kategoriji smučarskih poletov je pobral dva mala kristalna globusa, ima pa tudi odličja z največjih tekmovanj, in sicer bronasto medaljo z olimpijskih iger (Salt Lake City, ekipno), dve bronasti s svetovnih prvenstev (Oslo in Vikersund, ekipno), leta 2012 pa je v Vikersundu postal tudi svetovni prvak v poletih. Njegovi uspehi so lahko mlajšim športnikom velik navdih, a Robert Kranjec se je pri 37 letih odločil, da je slovenskemu športu dal dovolj.

Svoj zadnji veličastni polet je opravil v Planici. Trener Gorazd Bertoncelj ga na sobotni tekmi sicer ni uvrstil v slovensko ekipo, ki je potem zasedla tretje mesto, ampak si je Kranjec prislužil revialni polet po koncu prve serije. Vse skupaj je bilo precej čustveno, solze so kar same silile na plan. Kako tudi ne … Medtem ko je Robert Kranjec sedel nad večtisočglavo množico, mu je z zastavico pomagala kar njegova hči Pika v spremstvu Lada Bizovičarja. Kranjec je tako še enkrat pokazal, kako pomembni so zanj družina in prijatelji. In prav ti so ga po skoku (še enkrat več je preletel magično mejo 200 metrov) pričakali na dnu planiške velikanke, slovenskega ponosa. Veselja ni manjkalo, šampiona so zalili s šampanjcem, mu skakali v objem in ga dvigali na ramena …

Oglejte si njegov zadnji polet:

Kako velik človek je in kako veliki so nenazadnje tudi preostali naši skakalci, pa se je pokazalo na podelitvi, ko so Slovenci stopili na tretjo stopničko. Domna Prevca je namreč obšla slabost in se podelitve ni mogel udeležiti, je pa zato njegov brat Peter poskrbel, da se jim je pridružil kar Robert Kranjec. Ta je tako še zadnjič v profesionalni karieri stopil na zmagovali oder in užival v vsej zasluženi pozornosti. Gesta Petra Prevca pa tudi sama po sebi pove veliko – da v športu ne gre le za velike športnike, ampak tudi velike ljudi, kakršnih ne najdemo povsod.

Naj se tudi na tem mestu Robertu Kranjcu zahvalimo za vse, kar nam je dal, zdaj pa si zasluži nekaj časa zase in za svojo družino. Tudi sam je namreč povedal, da je prišel čas, da se vsak večer vrne k svojima Špeli in Piki in da se vsako jutro zbuja z njima. Zahvalil se je tudi vsem prijateljem in navijačem, da je lahko bil med slovenskimi orli in da je lahko živel svoje sanje. Zdaj ima priložnost za nove in vsekakor mu na tej poti želimo veliko uspeha ter zadovoljstva. Srečno, Robert Kranjec!

Njegovi najlepši poleti:

Nedavni prispevki