Ruska mornarica je razvila novo orožje, ki nasprotnikom povzroča halucinacije


Ruska državna tiskovna agencija RIA Novosti poroča, da je ruska mornarica opremila dve vojaški ladji z novim orožjem, ki povzroča bruhanje in halucinacije.

Orožje imenovano Filin 5P-42 je bilo opisano kot vizualno-optična interferenca naprava. Orožje je razvilo rusko podjetje Ruselectronics, ki pogosto sodeluje z rusko vojsko pri razvoju novih tehnologij za različne vojaške potrebe. Novo orožje naj bi bilo zmožno zaslepiti in onesposobiti napadalce.

Kako orožje deluje?

RIA Novost poroča, da se laserski žarek usmeri proti vidu nasprotnika in moti njegov vid ter zmanjšuje vidljivost. Svetlost žarka je dodatno modulirana z nizkofrekvenčnimi oscilacijami.

Približno 20 prostovoljcev, ki so se prostovoljno prijavili kot preizkuševalci novega orožja, je poročalo, da so pred očmi videli žogico svetlobe. Prostovoljci so kasneje imeli težave pri merjenju na tarče s puškami in pištolami, ker jih niso dobro videli.

mornarica

Približno polovica prostovoljcev je izjavila, da so se po izpostavljenosti laserskemu žarku počutili zmedeno, omotično in slabo. Približno 20 odstotkov je imelo različne halucinacije, ki so jim oteževale delo.

Podjetje Ruselectronics prav tako trdi, da orožje lahko povzroči začasno slepoto, vendar naj bi bili vsi učinki, ki jih orožje povzroči, reverzibilni.

Orožje Filin se lahko tudi uporabi, da onemogoči uporabo tehnologije nočnega vida, laserske sisteme ciljanja in protitankovske rakete do razdalje treh milj, trdi njegov proizvajalec.

Orožje Filin 5P-42 je bilo za enkrat nameščeno na dve ruski vojaški ladji in sicer na mornariški fregati Admiral Gorshkov in Admiral Kasatonov. Obe ladji sta trenutno na misiji in plujeta po Arktičnem oceanu.

Napravo naj bi v kratkem namestili še na dve novi ladji, ki sta trenutno še v izdelavi. Trenutno se razvija manjša verzija naprave Filin 5P-42, katero bodo lahko uporabljale kopenske enote ruske vojske.

Beseda Filin v slovenščini pomeni Velika uharica.

Podobne laserske motilce, ki se lahko namestijo tudi na puške vojakov, že uporabljajo vojske združenih držav Amerike in Združenega Kraljestva.

Nedavni prispevki