S 1. julijem brezplačni medkrajevni promet. Ampak za koga?


S prvim julijem bodo lahko upokojenci, starejši od 65 let, uporabljali medkrajevni javni potniški prevoz popolnoma brezplačno. Slovenski upokojenci imajo v povprečju mizerne pokojnine, stroški pa so veliki, sploh če je potrebno plačevati oskrbo v domu upokojencev. Največkrat se za skrb upokojencev, tudi finančno, bremeni mlajše generacije. Čeprav so ravno upokojenci tisti, ki so v preteklosti dosti prispevali, da danes živimo v svoji državi, so danes najbolj ranljiva skupina v družbi. Vlada jim zato obljublja, da bodo do uveljavitve brezplačnega medkrajevnega javnega prevoza pripravili vse akte. Novela Zakona o prevozih v cestnem prometu je bila sicer sprejeta že lansko leto.

Upokojenci bodo imeli možnost, da bodo bolj mobilni. Vendar pozor, brezplačna bo le vožnja v medkrajevnem prometu, za mestni potniški promet to ne velja in ga bo potrebno še naprej plačevati, vsaj dokler občine ne bodo prižgale zeleno luč  in ponudile brezplačen prevoz na primer za upokojence. Stroški bodo le z nakupom vozovnice, ki bo omogočala brezplačni prevoz, ki pa bo po besedah Janše, minimalen.

Sicer pa bodo lahko medkrajevno in popolnoma brezplačno poleg upokojencev starih nad 65 let, potovali tudi vojni veterani, registrirani športniki dijaki in študenti ter študenti invalidi.

Medkrajevne povezave že sedaj financira ali sofinancira država. Država plačuje ne glede na to, ali so avtobusi in vlaki polno zasedeni ali ne. Zato je razumljivo, da je cilj vlade doseči,  tudi s tem ukrepom, povečanje število potnikov. Če bo zanimanja dovolj oz. če bo interes velik, vlada obljublja, da bo zagotovila še dodatna finančna sredstva ali pa odprla nove medkrajevne povezave.

Recent Posts