S streljanjem branil sina, sedaj je obsojen


Končano je sojenje Janku Tomiću, ki je pred dvema letoma ubil enega od štirih napadalcev, drugega pa hudo ranil. Obsojeni Tomić se je zagovarjal iz pripora, ki mu ga je sodišče, zaradi ponovitvene nevarnosti, tudi podaljševalo. Obsojeni se je ves čas sodnega postopka branil, da je kaznivo dejanje storil v samoobrambi. Dogodek sicer obžaluje, krivde pa ne prizna.

Okrožno sodišče na Ptuju je izdalo obsodilno sodbo in Tomiću za uboj in tri poskuse uboja naložilo 17 let in pol zaporne kazni. Sodba je dvignila veliko prahu, saj je (laična) javnost pričakovala oprostilno sodbo, glede na to, da je Tomić streljal na napadalce zato, da je branil sina.

Od grozljivega dogodka s streljanjem pred domačo hišo Tomićevih pri Vurbergu, je minilo že dve leti. Tisto noč, 26.5.2018, so do doma Tomićev prišli štirje zamaskirani moški. Dogajalo se je okrog treh ponoči. V zasedi so pričakali sina obsojenega, Žana Tomića, ki se je takrat pripeljal domov in se z avtom zapeljal naravnost v garažo. Napadalci so sprva začeli uničevati njegov avto, nato pa sta dva od napadalcev še sledila Žanu Tomiću v hišo. Obsojeni je spal in prebudila sta ga ropot in razbijanje. Pograbil je pištolo in začel streljati. Iz pištole je ustrelil kar dvanajst nabojev. Streljanje je bilo tragično za enega od napadalcev, drugega pa sta dva izstreljena naboja hudo ranila.

Janko Tomić se je na sodišču zagovarjal, da je streljal v prazno, na nikogar ni meril. Streljal je v temi in ker je kratkoviden, niti ni videl nikogar. Branil je le svojega sina.

O silobranu ali prekoračitvi silobrana v tem primeru ne moremo govoriti, je odločilo sodišče, kajti med streljanjem obsojenega so bili že vsi štirje nasilneži že na begu. Tomić jih je ciljal in streljal v hrbet. Sodišče Tomiću očita, da napadalcev ni imel namena le ustrašiti, temveč je v njih streljal pri polni zavesti in se pri tem vendarle dobro zavedal, da lahko koga ubije. Sodišče še meni, da je bila s strani Tomića uporabljena prevelika sila, da bi lahko šlo za silobran. Da bi nasilneže samo prestrašil bi bilo dovolj, da bi streljal le v zrak, kajti dejstvo je, da so bili nasilneži že na begu.

Sodišče je ugotovilo, da je bil napad na Tomiće naročen in vnaprej dogovorjen. Za vsem tem naj bi stal dobro poznan Mariborčan, znan tudi policiji in sodišču. Vsi štirje napadalci so bili s strani tega Mariborčana plačani.

Odvetnik obsojenega se je že napovedal pritožbo zoper obsodilno sodbo Okrožnega sodišča na Ptuju. Tako odvetnik, še najbolj pa obsojeni, sta razočarana, saj sta pričakovala oprostilno sodbo. Podani so bili vsi elementi silobrana, pravi razočarani odvetnik. Pa so bili res? Ko govorimo o silobranu, sta napad in obramba ključna dejavnika. Bistvenega pomena je, da se napad in obramba dogajata istočasno, obramba mora biti nujno potrebna in sorazmerna.

Nedavni prispevki