Sajenje paradižnika v lonec je zanimiva zamisel


Prihaja pomlad. Začenjajo se dela na vrtu. Kako pa zgleda sajenje paradižnika v lonec? To je zelo praktična in zanimiva zamisel.

Zakaj posaditi paradižnik v lonec?

Urbano vrtičkarstvo je postalo modni hit. Kaj to sploh je? Urbano vrtičkarstvo je vzgoja zelenjave na domačem balkonu ali v stanovanju. Tako lahko sproti pobiramo pridelke kar doma. Ni nam potrebno urejati vrta ali hoditi po zelenjavo v trgovino. V lončke in korita posejemo ali posadimo vrtnine, ki jih imamo radi. Tako nam bodo vedno pri roki. Paradižnik je univerzalni sadež, ki ga lahko sproti uporabimo za različne jedi. Dejansko spada paradižnik med sadje. Mi pa smo naučeni, da ga uporabljamo kot zelenjavo. Ni pa nič narobe, če zrelega utrgamo. Ga operemo in pojemo kot jabolko.

Sadike paradižnika so zelo občutljive. V zadnjih letih pa na vrtu postane zelo hitro črn. Zato ga zelo veliko vrtičkarjev zaščiti s pokrivanjem. Včasih sploh ne dozori in je že črn. Tak paradižnik pa je neužiten. Zgodnje avgustovske megle so velik problem za zorenje paradižnika. Sajenje paradižnika v lonec na balkonu ali verandi pa reši ta problem. Tam je pred uničujočo meglo zaščiten. Tako nam bo dajal obilo sadov, če bomo zanj lepo skrbeli. Ker je v naši bližini, nam to ne bo težko. Čez dan mu zagotovimo dovolj sonca. Zvečer pa ga lahko umaknemo v kakšen kot. Zjutraj ga zalijemo in postavimo na sonce.

Kako posaditi paradižnik v lonec?

Zgodaj spomladi si sadike vzgojimo sami. Kupimo paradižnik in ga narežemo na kolobarje. V cvetlično korito položimo te kolobarje na zemljo. Semena paradižnika se bodo spojila z zemljo. Meso pa bo služilo za hrano. Zalivamo ga s pršilko. Ko poženejo prve sadike, pustimo da zrastejo vsaj deset centimetrov in nastavijo že kakšen listek. Potem te sadike presadimo v jogurtove lončke. Ko so stebla dovolj močna, sadike z zemljo vred posadimo v lonec. Priporočljivo je, da so v loncu vsaj dve do tri sadike. Lonec naj bo tako velik, da bo zagotavljal dovolj zemlje za sadike in istočasno še dovolj lahek, da ga bomo lahko premikali po potrebi.

Vzgajanje paradižnika v loncu

Ko opravimo končno sajenje paradižnika v lonec, mu dodamo gnojilo. Tega lahko naredimo doma s kompostiranjem ali rastlinskimi pripravki. Možno ga je pa tudi kupiti. Pri gnojenju smo zelo previdni. Preveč pognojena zemlja uniči sadike. Premalo pa zavira rast. Če nam zalivanje ne gre ravno od rok ali težko zjutraj vstanemo pet minut prej, si naredimo zalivalčke. Večji plastenki odrežemo dno. Zamašek snamemo. Plastenko obrnemo in potisnemo v lonec na sredini. Lahko ga tudi nekoliko zasujemo. V spodnji, odrezan, del pa nalijemo vodo. Sadike bodo same črpale potrebno količino vode. Občasno preverimo nivo vode in jo dolivamo, ko imamo čas.

Ko so sadike že dovolj močne, jim dodamo močnejšo palico in jih nanjo privežemo. Privezujemo vsakokrat, ko sadika zraste za deset centimetrov.

V poletnem času začnejo paradižniki cveteti. Takrat postavimo lonec čez dan na sonce. Liste redno pregledujemo. Vse odvečne ali sumljive porežemo stran. Vejice, ki nimajo cvetov samo jemljejo rastlini energijo in so odveč. Te odrežemo. Kmalu so tu že prvi sadovi. Pri premikanju lonca zelo pazimo, da ne polomimo sadik. Le tako se nam bo sajenje paradižnika v lonec obrestovalo.

Pridelek pri roki

Paradižnik v loncu na balkonu ali verandi nam bo vedno pri roki. Obirali ga bomo lahko vsak dan in uživali ob jedeh iz tega rajskega sadeža.

Prav tako lahko vzgajamo tudi ostalo nadzemno zelenjavo kar na domačem balkonu ali terasi. V manjših lončkih na oknih pa lahko vzgajamo zelišča in začimbe. Ob zelenjavi v neposredni bližini nam zlepa ne bo zmanjkalo zamisli za pripravo okusnih obrokov. Si predstavljate večerni užitek na verandi ob svežini paradižnika, ki ga lahko jemo tako kot jabolko. No, verjetno ga bomo morali utrgati kakšno uro prej, da ga ohladimo. Poleg tega pa oddajajo listi paradižnika tudi prijeten vonj.

Sajenje paradižnika v lonec pa ima še eno dobro lastnost. Če imamo lonec na terasi, smo lahko brez skrbi zunaj še dolgo v noč. Rastline paradižnika s svojim vonjem namreč odganjajo mrčes. Če pa je teh loncev še več, toliko bolje. Večji je pridelek in veliko manj nadležnega mrčesa.

Uporaba in skladiščenje paradižnika

Paradižnikov v loncu bo verjetno le za sproti. Iz njih bomo pripravljali okusne jedi. Verjetno bo večino sadežev pristalo v paradižnikovi solati. Zelo dobra je samo malo posoljena in z dodanim bučnim oljem. Ker ima paradižnik svojo kislino, dodajanje kisa skoraj ni potrebno. Paradižnik se odlično ujame z baziliko. Tudi to lahko posadimo poleg v lonec. Pred uporabo ji samo potrgamo lističe, jih narežemo in dodamo k paradižniku.

Če pa nam bodo slučajno rastline obilo obrodile, lahko paradižnike skuhamo, začinimo in shranimo za zimo. To lahko storimo tudi takrat, ko je naenkrat paradižnika preveč. Ob ugodni klimi je možno, da istočasno dozori ogromno sadežev. Ali pa ravno v času največjega pridelka odidemo na letni dopust. Pa naj še kdo reče, da se sajenje paradižnika v lonec ne izplača.

Recent Posts