Škandal! Glasove na Evroviziji razveljavili


Letošnji izbor za pesem Evrovizije se je za Slovenijo izkazal za enega najuspešnejših, saj sta naša predstavnika Zala Kralj in Gašper Šantl svojo pot v Tel Avivu sklenila na 13. mestu, zdaj pa je odjeknilo, da je pri glasovanju prišlo do napak, končni vrstni red naših dveh zaljubljencev pa ni več 13. mesto, ampak 15.

Organizatorka Evrovizije Evropska radiofuzna zveza (EBU) je zdaj sporočila, da so glasove beloruske žirije razveljavili, ker so jih že po prvem polfinalu razkrili javnosti. Tega ne bi smeli, pravzaprav po obeh polfinalnih večerih ne bi smelo biti še nobenega vrstnega reda, kdo je dobil največ glasov in kdo najmanj.

Malo so računali in spremenili končni vrstni red

Zaradi te napake je Slovenija izgubila dve mesti! Kako to? Preprosto! EBU je računal in računal ter s pomočjo posebne enačbe, ki se ozira na glasove preostalih žirij, ustvaril nekakšne nadomestne glasove za belorusko žirijo. Lahko verjamete? Torej, organizator je naknadno »izračunal«, kako je glasovala beloruska žirija, čeprav je ta v resnici glasovala povsem drugače! In po tem izračunu sta naša predstavnika padla za dve mesti.

Oglejte si finalni nastop Zale in Gašperja:

Organizatorji so sporočili, da je bil prvotni končni rezultat napačen, in sicer zaradi človeške napake. Ta napaka pa ni vplivala na končno zmago, ki ostaja v rokah Nizozemske. Organizator se za nevšečnosti sicer opravičuje, ker te napake niso odkrili prej, so pa v slabo voljo spravili kar nekaj izvajalcev in oboževalcev, saj so se nekatere uvrstitve dodobra premešale. Vrstni red prvih štirih pesmi ostaja enak, peta je po novem Švedska, šesta pa Norveška. Po prvotnem glasovanju je bilo ravno obratno. Tudi Severna Makedonija in Azerbajdžan sta zamenjala mesti (7. in 8. mesto), Slovenijo pa sta prehitela Ciper in Malta, ki sta bila prej na 15. oziroma 16. mestu.

Žal tudi tokrat ni šlo vse gladko in zdaj se spet najde veliko takšnih, ki menijo, da je tovrstno tekmovanje ena sama velika kuhinja.

Nedavni prispevki