Skrivnostna zgodovina Fante, ki vam je bila zamolčana!


Fanta je ena izmed najpriljubljenejših sladkih pijač na svetu. Pijača je že od nekdaj v lasti Coca-Cole, vendar ni bila izumljena v ZDA, temveč v Nemčiji. Nastala je zaradi pomanjkanja sestavin med drugo svetovno vojno. Nacistična preteklost Fante, je bila do nedavnega skorajda povsem neznana.

Coca-cola je predvojnih letih doživljala veliko rast prodaje v Nemčiji. Če je bilo leta 1933 prodanih 100.000 zabojev Coca-Cole, je ta številka narasla na 4.500.000 zabojev v letu 1939. Da je bilo povpraševanje lahko zadovoljeno, je bilo potrebno zgraditi 50 tovarn v Nemčiji.

Blagovna znamka je postala tako popularna, da so bili celo sponzorji Olimpijskih iger leta 1936 v Berlinu.

Vendar, ko je leta 1939 izbruhnila vojna je postalo vse težje dobavljati sirupe, potrebne za izdelava Coca-Cole, v nemške tovarne, zaradi številnih prepoved izvoza, ki so bile uvedene zoper Nacistično Nemčijo. Zaradi vseh teh prepovedi, se je proizvodnja Coca-Cole v Nemčiji povsem ustavila.

fanta

Takratni predsednik podjetja v Nemčiji ni želel popolnoma obupati, zato je preveril katere vse sestavine so mu na voljo in kaj bi lahko iz njih naredil.

Recept za novo pijačo je vseboval ostanke iz različnih industrijskih procesov. Surovo sirotko so dobili iz tovarn mleka in ostanke različnih vrst sadja, predvsem jabolk, iz tovarn za stiskanje sadja, sladkor so dobili iz sladkorne pese. Dodali so še različne druge sestavine za pripravo pijače, katero so na koncu poimenovali Fanta.

Oranžna Fanta z okusom agrumov, kot jo poznamo danes, je nastala šele leta 1955, v Neaplju v Italiji.

Prav tako je zanimiva zgodba o poimenovanju Fante. Ime Fanta izhaja iz nemške besede Fantastisch (fantastično).

Nova pijača je hitro postala zelo popularna v Nemčiji in se je sprva prodajala samo na domačem trgu. Po vojni se je Fanta začela prodajati tudi drugod po svetu in po letu 1970 tudi dosegla svetovno popularnost.

Nedavni prispevki