Slivova marmelada v pečici za super zajtrk


Slivova marmelada v pečici

Marmelada je že dolgo časa osnovni del slovenske kuhinje, za zajtrke, pri palačinkah in ostalih sladicah. Naredi jo lahko vsak in uporabi sadje, ki ga ima preveč ali pa se mu počasi izteka rok uporabe. Poleg jagodne, marelične in borovničeve, je med bolj priljubljenimi tudi slivova marmelada. Slivovo marmelado se največkrat dela pozno poleti, vse do oktobra, ko slive zorijo. Slive vsebujejo ogromno hranilnih in zdravilnih snovi, zato je njihovo uživanje v katerikoli obliki pozitivno vpliva na zdravje. Marmelada se navadno skuha in potem pospravi v kozarčke, ampak ko boste videli kako enostavna in dobra je slivova marmelada v pečici, se ne boste več vrnili nazaj na kuhanje marmelade.

Slive

Slive, ki se jih uporablja za izdelavo marmelad in ostalih jedi imajo že same po sebi veliko pozitivnih učinkov. Za začetek so polne hranil, ki jih potrebujeto pri vsakodnevni prehrani. Vsebujejo ogromno vlaknin, poleg tega pa imajo vitamina A in C, ki pripomoreta k boljšemu imunskemu sistemu. V njih se najdejo tudi minerali, kot sta kalij in cink, ki pripomoreta k zdravemu delovanju telesa. Slive so tudi odličen vir fitohranil, ki telo varujejo pred prostimi radikali, ki bi drugače škodovali telesu in tako izboljšujejo delovanje obrambnih mehanizmov v telesu. Morda najbolj pozitivna lastnost sliv, tako svežih kot suhih, je vpliv na prebavo. Zaradi vsebovanih vlaknin, so slive zelo priporočljive pri zaprtju. Seveda z njimi, tako kot z vsako stvarjo, ne smete pretiravati, da se ne pojavijo prebavne motnje.

Slivova marmelada v pečici v primerjavi s kuhano marmelado

Z razliko od kuhane slivove marmelade, je slivova marmelada v pečici veliko bolj enostaven in čist postopek. Kuhanje marmelade je večkrat neprijetno opravilo. Ko marmelada vre, se večkrat zgodi, da je več marmelade po vas in štedilniku, kot v loncu. Poleg tega je treba ves čas kuhanja stati zraven in vztrajno mešati, da se dno posode ne prismodi, kar lahko negativno vpliva na celotno količino marmelade. Nekateri imajo rajši bolj gosto marmelado, kar se pri marmeladi, ki jo kuhate zgodi redko, čeprav so recepti optimistični. V primerjavi z kuhano marmelado, je slivova marmelada v pečici večkrat bolj goste strukture. Slivova marmelada v pečici potrebuje manj vašega časa in pozornosti, saj je treba vsebino pomešati bolj redkeje, tako da lahko med pečenjem delate še druge stvari. Ni vam treba skrbeti, da bo kuhinja preveč umazana po kuhi, in za pripravo večje količine ni treba kupovati večjih loncev.

Slivova marmelada v pečici in njen enostaven recept

Čas priprave: 20 min

Čas kuhanja: 3 h

Sestavine:

 • 5kg sliv
 • 300-500g sladkorja
 • 1 dl ruma
 • Ščepec soli

Postopek

 1. Pečico prižgete na 170 °C.
 2. Slive operete in izločite gnile. Nato jih narežete na pol in razkoščičite. Lahko jih narežete tudi na manjše koščke in po želji odstranite tudi kožo.
 3. Slive potem razporedite po pekaču, ki naj ima višji rob. Pekač naj bo sicer poln in slive enakomerno razporejena, ampak ne napolnite ga do vrha. Če je pekač premajhen in je sliv preveč, jih raje razdelite in pecite v dveh porcijah.
 4. Ko so slive razporejene, jih posujte s sladkorjem in soljo.
 5. Pekač položite na srednjo rešeto in pustite, da se peče. Približno vsake pol ure vsebino pekača premešajte.
 6. Ko preteče ura in pol slive prelijte z rumom, premešajte in pecite naprej.
 7. Slivova marmelada v pečici je pečena, ko opazite, da je tekočina prevrela. Naredi se gosta zmes in to je znak, da je peka marmelade končana. Slivova marmelada v pečici se navadno peče od 2 do 3 ur, odvisno pa je od pečice, zato je na koncu potrebno malo več pozornosti, da se ne zapeče.
 8. Ko je slivova marmelada v pečici narejena, jo je treba pospraviti v kozarčke. Za shrambo marmelade so najbolj primerni stekleni kozarčki, ki jih pred uporabo sterilizirate. To storite tako, da jih v pečici segrejete na 100 °C, pokrovčke pa umijete in temeljito obrišete.
 9. Sveže narejeno slivovo marmelado s pomočjo lija napolnite v kozarčke. Da ne počijo, to storite dokler so še topli. Ne napolnite jih čisto do roba, ampak pustite nekaj milimetrov prostora.
 10. Ko so napolnjeni pri vsakem obrišite morebitno umazanijo na vrhu in jih dobro zaprite. Nato kozarček obrnite na glavo, pokrijte z brisačo in počakajte, da se ohladijo.
 11. Ko so ohlajeni jih opremite še z datumom.

Nasveti:

 • Slivovo marmelado lahko, preden jo pospravite v kozarčke, tudi pretlačite s paličnim mešalnikom, da ne bo nobenih koščkov.
 • Slive so v začetku zorenja bolj kisle, proti koncu poletja pa bolj sladke. Zato prilagodite količino sladkorja glede na sladkost sliv in vaš okus. Slivova marmelada v pečici je lahko zelo sladka, lahko pa za bolj zdravo marmelado sladkor izpustite in pustite, da se občuti sladkost sliv.
 • Slivova marmelada v pečici se lahko naredi čisto brez sladkorja. Da pa bo okus boljši, lahko dodate ščepec cimeta, ingverja in limonin sok. Okus marmelade bo z začimbami še boljši.
 • Namesto navadnega sladkorja lahko uporabite rjavega.
 • Marmelada ima rok uporabe tudi dve leti, če je shranjena v temnem in suhem prostoru. Ko marmelado odprete, pa jo hranite v hladilniku do sedem dni.

Recent Posts