Slivova marmelada je skrivna sestavina marsikatere sladice, dobro pa se poda tudi k nekaterim glavnim jedem. Nesporno pa je zagotovo najboljša zjutraj, skrbno namazana na košček kruha. Ker je slivova marmelada ena izmed tistih, ki imajo v našem prostoru najdaljšo zgodovino in je zato tudi ena izmed bolj priljubljenih in pogosteje pripravljenih domačih marmelad pri nas. Zato si zagotovo zasluži priložnost, da jo podrobneje predstavimo.
Glavna sestavina slivove marmelade je seveda sliva
Slivova marmelada je kot že ime pove, skuhana iz sliv. Slive so na Slovenskem ozemlju prisotne že dolgo časa, odkrili in uporabljali naj bi jih že Stari Slovani. Naši predniki so znali slive ceniti veliko bolj kot jih cenimo danes, saj vsebujejo visoko hranilno vrednost, poleg tega pa so bogate z vitamini. Zato so slive uporabljali na zelo različne načine. Iz njih so kuhali džeme, marmelade, žganje, pripravo različnih jedi in sladic … Uporabili so celo suhe slivove koščice, ki so jih mleli in nato uporabili za pripravo kave. Zaradi vsestranskosti slivovega drevesa, se je le-to ohranilo vse do danes, ko se marsikateri primerek lahko pohvali že z zavidljivo starostjo. Izmed številnih načinov uporabe sliv, pa sta se do danes najbolj ohranila slivova marmelada, ter tudi slivovo žganje.
Kako pripravimo pravo slivovo marmelado?
Različic receptov za slivovo marmelado je skoraj toliko, kolikor ljudi je do danes skuhalo slivovo marmelado. Toda vedeti morate da je najboljša slivova marmelada plod dobre predpriprave. Najprej dobro izberemo že dozorele in sočne slive, ki jih nato speremo pod mrzlo vodo. Nato jih z nožem izkoščičimo in prestavimo v posodo, kjer se bo kuhala slivova marmelada. Potem pa lahko začnemo s pravo pripravo slivove marmelade.
Čez slive v posodi posujemo sladkor. Količina sladkorja, ki ga bomo dodali k slivam je odvisna od vaših želja in okusa. V starejših receptih je slivova marmelada vsebovala enak delež sliv kot sladkorja, torej so slive in sladkor nastopali v razmerju 1:1. Danes pa mnoge kuharice to količino nekoliko zmanjšajo, nekatere celo za polovico. Kolikšna je idealna količina sladkorja za vas, boste morali ugotoviti s poskušanjem kuhanja več različic, česar se vaši domači, zlasti če so sladkosnedi, zagotovo ne bodo branili. Zavedati pa se morate, da sladkor v slivovi marmeladi ne nastopa le v vlogi sladila, ampak tudi v vlogi zgoščevalca in konzervansa. Če dodate manj sladkorja in zaradi tega nastane zelo redka slivova marmelada, lahko situacijo še vedno rešite z želinom oz. želirnim sredstvom, tako da to v današnjem času ne predstavlja več velike težave. Ravno tako če ne kuhate slivove marmelade v količinah za celotno ozimnico, jo lahko shranite v hladilniku in tako ne potrebujete dodati toliko sladkorja, ki bi drugače moral nastopati v vlogi konzervansa.
Torej, ko smo slivam dodali sladkor, jih pustimo v zaprti posodi ter kuhamo 3-4 ure oziroma dokler se slive ne razpustijo do mehkega. Ne smete pozabiti na vsake toliko časa premešati, saj se drugače sladkor rad zasmodi na dnu posode. Ko se slive razpustijo, se lahko odločite za to, da marmelado spasirate s paličnim mešalnikom. Ta odločitev je zelo dobra zlasti če vi ali kateri izmed vaših družinskih članov ne mara majhnih koščkov sliv v marmeladi. Za boljši okus lahko dodate malo vaniljeve paste ali vaniljevega stroka in kakšno šilce ruma.
Tako pripravljena slivova marmelada je primerna, da jo prelijete v kozarce, ki ste jih predhodno segreli v pečici na 50 stopinj Celzija. Ko kozarce napolnite, jih dobro zaprite in obrnite na glavo. Tako boste takoj videli, ali ste kozarce dobro zaprli, hkrati pa boste preprečili vdor zraka v kozarec, s čimer boste preprečili, da bi se marmelada pokvarila. Pri tem naj vam razkrijemo še eno napako, ki jo mnogi naredijo pri pripravi slivove marmelade. Dejstvo je, da v duhi recikliranja po navadi za marmelado uporabimo kozarce, ki so bili prej že uporabljeni. Najpogosteje so bile v njih kisle kumarice ali kakšna druga vložena zelenjava. Poskrbite, da boste kozarce pred ponovno uporabo res dobro oprali, da v njih ne bo čutiti vonja po kisu, zaradi katerega bi slivova marmelada lahko dobila čuden okus. Poleg tega pa za zapiranje vedno uporabite nove pokrovčke. Že uporabljeni pokrovčki namreč ne morejo tako dobro tesniti, zaradi česar v kozarec lahko pride zrak in marmelada se hitreje pokvari.
Kdaj je najbolj primeren čas za uživanje slivove marmelade?
Slivovo marmelado lahko jemo v katerem koli letnem času, saj je že sama po sebi odlična na kosu kruha ali v kakšnem pecivu. Po navadi pa jo jemo jeseni in pozimi. Razlog za to se skriva v tem, da slive običajno dozorijo konec poletja in je takrat idealen čas za kuhanje slivove marmelade. Potem pa jo zaradi njenega odličnega okusa v jesenskem in zimskem času tako hitro pojemo, da je do pomladi že zmanjka. Za marsikoga pa slivova marmelada v jesensko-zimskem času predstavlja tudi nepogrešljivo sestavino krompirjevih cmokov, kar je še dodaten razlog, da je v shrambi zmanjka še preden bi se lahko pokvarila.
Če pa nimate možnosti skuhati domače slivove marmelade, jo lahko kadar koli kupite v trgovini in si jo privoščite v trenutkih, ko si zaželite okusiti nekaj sladkega in sočnega.
Za kaj je lahko uporabna slivova marmelada?
Slivova marmelada se pogosto uporablja kot dodatek v različnih pecivih, zlasti sadnih. Večina ljudi pa si jo najraje namaže kar na sveže pečen kruh ali prepečenec. Na spletu lahko najdete tudi veliko receptov za odlične, a preproste piškote. Taki lahkotni piškoti s slivovo marmelado so pogosta stalnica na različnih porokah in obletnicah, oziroma drugih praznovanjih, na katerih se zbere večje število ljudi. Razlog za to je preprosta in hitra priprava, katere rezultat je božanski okus piškota, ki se prepleta s sočno slivovo marmelado, poleg tega pa je piškot tudi zelo lep na pogled.
Slivova marmelada pa se lahko uporablja tudi za sladice iz vlečenega testa, ko je na primer slivov zavitek. Lahko naredimo tudi rogljičke s slivovo marmelado ali slivove žepke.
V starejših zapis lahko najdemo tudi podatke, da so v preteklosti slivovo marmelado uporabljali za razvajanje ob različnih čajankah in druženjih, ko so čajne piškote namazali s slivovo marmelado.
Svojo vsestransko uporabnost pa slivova marmelada dokazuje tudi s tem, da se pogosto znajde tudi v vlogi skrivne sestavine pri različnih glavnih jedeh. Največkrat jo uporabijo v omakah, ki so postrežene ob pečenem mesu. Zelo dobro se poda k divjačini in rački.