Slovenija bo prisiljena Hrvaško umakniti iz zelenega seznama


V Sloveniji je bilo včeraj testiranih le 300 oseb, med katerimi pa so bile štiri osebe pozitivne na novi korona virus.

Na današnji tiskovni konferenci, ki se je začela ob 11.00 uri je je vladni govorec Jelko Kacin povedal, da sicer se čakajo uradne številke, ki bodo prišle iz Hrvaške, da pa je njihova epidemiološka slika slabša. Hrvaška je trenutno še na zelenem seznamu. To pomeni, da lahko potniki v Slovenijo od tam vstopajo brez omejitev in brez 14 dnevne karantene. Bi pa lahko Hrvaško Slovenija že jutri odstranila iz seznama varnih držav, saj če trendi držijo, potem bo jutri Hrvaška presegla kumulativno vrednost zadnjih 14 dni in bo imela že več kot deset okuženih prebivalcev na sto tisoč prebivalcev. Hrvaška je v zadnjih štirinajstih dneh zabeležila 439 novih okužb s koronavirusom. Seveda pa bo na koncu o tem, katera država je na zelenem in katera na rdečem seznamu, odločala vlada.

Največje žarišče novih okužb pri Hrvatih predstavljajo nočni klubi in diskoteke. Vladni gorec Jelko Kacin je dejal, da je Slovenija presenečena nad tem, da je Hrvaška odprla nočne klube in diskoteke ter da so rajanja v zaprtih prostorih dovoljena in tudi kar pogosta. Dejal je tudi, da je največ naših državljanov pokupilo karte za prireditev v Zrćah na Pagu.

Največja težava širjenja bolezni so druženja, je povedal Jelko Kacin, zato vlada namerava število ljudi, ki se lahko družijo, zmanjšati s 500 na 50. Še vedno pa bo mogoče združevanje 500 ljudi, če bodo le-ti imeli soglasje NIJZ.

Na novinarski konferenci je vladni govorec spregovoril tudi o mobilni aplikaciji, s katero bi ljudi obveščali o stikih z ljudmi, ki so okuženi ali imajo odrejeno karanteno. Aplikacija bo obvezna za osebe z okužbo ali odrejeno karanteno. Za primeren pameten telefon pa bo moral poskrbeti vsak posameznik sam.

Nedavni prispevki