Smiljan Mori: Ne obremenjujte se več s tem, kar drugi mislijo o vas


»Lažje rečeno kot storjeno«, si verjetno mislite. A vseeno takšna sprememba mišljenja ni nemogoča, trdi znani slovenski motivacijski govorec in svetovalec na področju life coachinga  Smiljan Mori. Po njegovem mnenju veliko preveč časa preživimo v svojih glavah in razmišljamo le o tem, kaj si o nas mislijo drugi. Prav tako pravi, da nas ravno takšen način razmišljanja oddaljuje od iskanja svojega bistva, življenjske poklicanosti in izpopolnitve. Smiljan Mori se je tako na osebni kot tudi poklicni poti nešteto mnogokrat že srečal z ljudmi, ki so bolj kot za svoje lastno mnenje skrbeli za to, kaj si bo o njihovih odločitvah mislila okolica. Prav zato, ker se realnost življenja ne more ujemati z vedno bolj »instagramabilimi« zahtevami današnje družbe, pa se tako pri mladih kot tudi starejših pojavljajo vedno večje čustvene stiske. Kako spremeniti lastno mišljenje in kako nas mnenja drugih lahko zaustavljajo tudi pri uspehu na naši osebni in poslovni poti, si lahko preberite v nadaljevanju članka.

Smiljan Mori

Mnenja drugih nas definitivno osebnostno spreminjajo

Ustvarjanje pozitivnega mnenja o sebi je pri večini ljudi, še posebej ženskah, težko. Kupica nepotrebnih, velikokrat negativnih mnenj okolice, pa nam to še otežuje. Verjetno je že prav vsak posameznik v svojem življenju najmanj enkrat pomislil na to, kaj si bodo o njegovih besedah ali dejanjih mislili drugi in prav zato želenega ni naredil. Smiljan Mori, ki se s tovrstnimi težavami svojih strank srečuje na dnevni ravni, pa navaja, da se takšno razmišljanje največkrat prične že kar v predšolski in še bolj osnovnošolski dobi. Primer tega je, kot pravi Smiljan Mori, že obremenjevanje kaj si bodo o nas mislili v primeru slabe ocene na testu. Na žalost se tudi obremenjevanje z našim zunanjim videzom prične v zgodnjih osnovnošolskih letih, saj si želimo, da bi nas okolica sprejela medse. In tako se takšen negativen način razmišljanja prenese seveda tudi na obdobje pubertete, pa tudi v odraslo dobo.

Slovenci obupujejo, Američani se borijo 

To, kaj si drugi mislijo o nas, je velikokrat tudi nekoliko kulturno pogojeno. In prav Slovenci imamo ravno na tej »rani največ soli«. Enako ugotavlja tudi Smiljan Mori, ki pa dodaja, da je prav obremenjevanje z mnenjem okolice bolezen številka 1 na svetu. Dodaja, da se prav zaradi nje veliko preveč posameznikov ne odloča za svojo pot v karierni smeri ali tudi čisto na osebnem nivoju. Verjetno ste že kdaj slišali za to, da je mentaliteta Slovencev popolnoma v nasprotju z ameriško. Medtem ko se Slovenci bojimo neuspeha, ga Američani pozdravljajo, sprejemajo in se iz njega učijo. Ko se Slovencu zgodi, da zaradi kakršnegakoli razloga ne uspe ali mora celo zapreti lastno podjetje, o tem smrtno molči in to nekako postane tabu tema. Kaj šele, da bi se posla ponovno lotil ali karkoli ponovno poskušal narediti v tej smeri. Medtem pa so prav Američani eni izmed tistih narodov, ki se preprosto ne obremenjujejo z mnenjem drugih, ampak so ponosni nase. Prav zanje velja neko nenapisano pravilo, da si šele po dveh ali več neuspelih poslih in propadlih investicijah pravi podjetnik. Zdi se kot da oni za razliko od nas dejansko razumejo pomen reka: »Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.«. Kaj pa je pravzaprav tisto, kar dejansko lahko pomaga v borbi z neobremenjevanjem o mnenju drugih in kaj o tem pravi slavni Smiljan Mori, si preberite v nadaljevanju članka.

Smiljan Mori: »Kaj pa če si ljudje o vas pravzaprav ne mislijo nič?«

Smiljan Mori v veliko svojih javnih nastopih poudarja to, za nekatere zelo bolečo, tematiko obremenjevanja z mnenjem drugih. Sam je preprosto mnenja, da ljudje okoli svojih lastnih odločitev preprosto preveč kompliciramo. »Začeti je potrebno«, pravi že omenjeni Smiljan Mori, in ko enkrat začneš, si že na zelo dobri poti do uspeha. Prav tako pa dodaja tudi zelo zanimivo teorijo, da si verjetno večina ljudi o vas ne misli nič. Zakaj? Verjetno zato, ker imajo ljudje že na splošno dovolj izzivov s samimi seboj, kdor pa ima čas, da se ukvarja z razmišljanjem o vas, namesto da bi delal na sebi, pa zagotovo ni vreden vaše energije.

Smiljan Mori o tem, kako s praktičnimi vajami priti do tega, da se z mnenji okolice ne obremenjujmo več

Smiljan Mori zelo dobro ve, kako je, če si ves čas pod budnim očesom javnosti, ki ima seveda vedno tudi lastno mnenje. Kritike na način, da je popolnoma preveč optimističen, preveč nasmejan, celo preveč pozitiven, lahko najdete prav na vsakem koraku. Prav zato nas tudi sam opozarja, da si moramo kot posamezniki tako v osebnem kot tudi v kariernem smislu postaviti jasne meje – to, kar toleriramo in česa ne. Meje, ki se jih bomo iz samospoštovanja držali do sebe in seveda do drugih. Najlažje je, če si svoje »meje« sprejemanja napišete kar v beležko ali na list, ki ga obesite na vidno mesto. Poleg tega je preprosto potrebno biti potrpežljiv sam s seboj in si dovoliti, da se v vsakem obdobju svojega življenja preprosto drugače dojemamo. Ko naredite vse, kar je v vaši moči, morate stvari preprosto izpustiti iz rok. Tako velja tudi za to, kar si drugi mislijo v vas. Velikokrat ljudem pomaga misel na to, kaj bi najbolj obžalovali na svoji smrtni postelji. Verjetno vam takrat mnenja drugih res ne bodo prioriteta. Vprašajte se tudi, kaj bi v resnici počeli, če bi bili na tem planetu popolnoma sami? Kaj je tisto, kar v vas sproži val navdušenja, v čem uživate. In tako boste lahko vedno bolj trdno prepričani, da je pot, na kateri ste, prava. S časom in seveda vajo pa boste spoznali, da ste najbolj srečni takrat, ko imate vajeti v svojih rokah in se ne »obračate po vetru«, glede na mnenja drugih.

Nasveti, ki smo jih skozi članek podali, so popolnoma dobronamerna podpora za tiste, ki si želijo svobodnega, neobremenjenega življenja. Biti to, kar ste, v življenju najbolj šteje. Ravno spoznanje, da ste preprosto edinstveni, nenadomestljivi in neponovljivi, pa bo postala vaša moč v boju pri obremenjevanju o mnenju drugih. Bodite neustavljivi tako na osebnem kot tudi na kariernem področju, saj veste, da se na poti do uspeha največkrat omejujete prav vi sami.

Recent Posts