So Rusi odkrili zdravilo proti covid-19?


Zelo pozitivna novica prihaja iz Rusije. Rusija je ena od treh držav z najvišjo stopnjo koronavirusnih obolenj na svetu, vendar pa se zdi, da je storila zelo velik korak naprej tudi pri razvoju novega zdravila, ki bo pomagalo obolelim za covid-19.

Po podatkih svetovne statistike o številčnem stanju covid-19 v posamezni državi,  ima Rusija skupno 414.878 potrjenih primerov obolelih. Umrlo je že 4.855 ljudi, ozdravljenih pa je skupno 175.877 število ljudi. Glede na njihove številke obolelih s covid-19 pa ni čudno, da so se sami lotili tudi razvijanja zdravila in tudi cepiva.  Po poročanju tujih medijev je Rusko zdravstveno ministrstvo v soboto za uporabo pri zdravljenju obolelih bolnikov s covid-19, registriralo zdravilo Avifavir.

Zdravilo sicer še ni mednarodno patentirano in je za uporabo dovoljeno v Rusiji.

Testiranja so opravili v treh fazah. V vseh treh fazah se je zdravilo izkazalo za učinkovitega. V fazi kliničnih preizkušanjih je sodelovalo 330 bolnikov prostovoljcev. Omenjeno zdravilo sicer predstavlja generično različico japonskega zdravila Favipiravir, s katerim zdravijo močno obliko gripe.

Kot se je izkazalo, je zdravilo Afivavir učinkovito pri zaviranju širjenja virusa kar v 80% primerih. Napredek se je poznal tudi pri merjenju telesne temperature pri bolnikih, ki so zaužili zdravilo Afivavir in hitreje zniževala kot pri bolnikih, ki zdravila niso prejemali. In sicer se je pacientom kar v 68% temperatura vrnila v normalno stanje povprečno v treh dneh, kar predstavlja povprečno tri dni prej kot pri bolnikih, ki zdravila niso dobivali. Pri bolnikih ki so dobili novo zdravilo, ni bilo stranskih učinkov, kar je dobra novica. Zdravilo se bo uporabljalo izključno v bolnišnicah. Trenutno ga še niso testirali na nosečnicah.

Avifavir se testira v različnih delih Rusije, kot so Moskva, Sankt Peterburg, Tver, Nižni Novgorod, Smolensk, Ryazan, Kazan itd in brez dvoma je to odlična novica tako Rusijo kot za ves svet.

Nedavni prispevki