Sobne rastline popestrijo dom


Za tiste, ki vrta doma ne morejo imeti, so odlična popestritev sobne rastline. Za njih ljubeče skrbimo in polepšajo nam prostor, ki je zaradi tega videti bolj svež, naraven ter bolj svež. Poznamo več vrst sobnih rastlin in tudi več vrst njihov neg. Obstajajo tudi ljudje, ki sobne rastline nikakor ne morejo imeti doma, saj jim njihovo vzdrževanje enostavno ne uspe in rastlinica oveni. Nikakor pa ni dvoma, da so izjemno popularen dodatek k domu, katerega trend nikakor ne upade. Že naše prababice in babice so v svojih jedilnicah imele cvetje, to se je preneslo na naše mame in sedaj je del nas.

Izbira prave sobne rastline za naš dom, naše potrebe in zmožnosti je izjemno pomembna. Pametno je, da se že v začetku odločimo za tisto rastlino, za katero vemo, da jo bomo lahko vzdrževali. Vendar pa se je potrebno zavedati, da noben primerek sobne rastline ne bo uspeval in nam bil dolgo v veselje, če se o njem ne bomo prav podučili in to znanje tudi upoštevali pri njegovi negi. Rastlini moramo izpolniti njene osnovne potrebe, če ne nam bo na žalost še prehitro poginila.

Najpomembnejša stvar za sobno rastlino je prava in zdrava svetloba. Tukaj se moramo zavedati, da je vse rastline ne dojemajo enako in nikakor njihovo zaznavanje svetlobe ni enako človekovemu. Postavimo jih v svetel prostor, blizu okna. Skrbno pa pazite na eno stvar – večino rastlin ne izpostaviti neposredni sončni svetlobi. Skrbno jih moramo zavarovati pred mrazom oziroma vdorom hladnega zraka v prostor, saj se, če so temu preveč izpostavljene, slabše branijo pred raznoraznimi boleznimi. Skrbno moramo preveriti ali naše bodoče sobne rastline, ki jih ravnokar občudujemo v trgovini in razmišljamo o njihovem nakupu, nimajo na sebi škodljivcev kot so pršice in uši. Tudi to bo za vašo rastlino pomenilo, da ni zdrava in se lahko hitro zgodi, da jo boste prinesli domov in bo kaj hitro ovenela.

sobne rastline

Ko kupujemo sobne rastline, se dajmo pozanimati tudi o njihovih dobaviteljih. Ni nujno, da so vse rožice tudi kvalitetne, saj je danes na trgu veliko cenejših, slabo vzgojenih oblik za masovno proizvodnjo. To preprosto preverite na internetu ali v vrtnem centru, kamor zahajate. Raje odštejte za vašo rastlinsko ljubljenko malce več denarja in jo kupite pri preverjenem trgovcu z rožicami, saj boste tako dlje časa lahko uživali v njeni prisotnosti.

Sobne rastline pa niso samo enkrat vizualni dodatek k vašemu stanovanju. Imajo neverjetno zdravilno moč in zmožnost izboljšanja našega bivanja. Pa poglejmo samo nekateri neverjetne učinke sobnih rastlin. Zmanjšujejo pogost dejavnik današnjega časa po imenu stres, ki se ga le redko kdo lahko izogne dandanes. S svojim delovanje čistijo zrak v prostoru in ga ščitijo pred škodljivimi dejavniki, hkrati pa skrbijo za dvig zračne vlažnosti, ki človeku pomaga pri boju proti astmi in ostalim boleznim dihal. Večajo tudi človekovo odpornost, mu vračajo energijo, poskrbijo za zbranost in spočitost. V prostoru, kjer so sobne rastline tudi lažje razmišljamo, smo bolj produktivni, manj nas boli glava in celo proti neprijetnim prehladom nas zavarujejo.

Iz teh navedenih razlogov strokovnjaki močno priporočajo, da z enako skrbnostjo kot ste izbrali sobne rastline za vaš dom, ponovite pri vašem poslovnem prostoru. Lahko rečemo, da gre za dokaj preprosto rešitev in idejo, kako izboljšati tako naš prostor kot življenjski slog, ki se jo vsekakor splača preizkusiti. Da bo pa vse to resnično delovalo, ne smete vaših rastlin pozabiti zalivati. Sobne rastline morajo imeti dovolj vode, da lahko svoje procese opravljajo kot je treba.

Morda pa še nasvet za tiste, ki jim gojenje sobnih rastlin ne gre preveč od rok. Izberite si rastlinice, ki niso preveč zahtevne, so bolj odporne in jih je enostavno lahko vzgajati še taki nerodi. Ena takšnih rastlin je fikus. Dejansko si pri fikusu zapomnite samo dve stvari. Ko pridete z njim domov, ga takoj postavite na primeren prostorček zanj, ki ne sme biti zraven vhodnih vrat, oken, klim ali radiatorjev. Ko mu enkrat izberete prostorček, ga tam tudi pustite in ga ne premikate, saj mu premikanja ne ustrezajo. Prva stvar rešena. Druga stvar je redno zalivanje. Zalijete ga enkrat na dan in to je to. Še ena takšnih je drevo življenja, ki ga morate imeti na svetlih mestih in mora biti zelo izpostavljen direktni sončni svetlobi. Prenaša tako suh zrak, kot mrzla in topla mesta. Dobra novica je, da je pozimi ne rabite veliko zalivat. Skratka, enostavno.

Izbira prave sobne rastline vam lahko izboljša in polepša kvaliteto vašega življenja. Z njimi popestrite vaš bivalni prostor, morda celo poslovni. Bilo bi zelo priporočljivo, da se z rastlinami obdate povsod, kjer je le možno. Če rastlini izberete še pravi lonec, postane že pravi modni dodatek k vašemu prostoru. Nikar ne zanemarjajte pomena rastlin na naše življenje in njihov vpliv, ki je lahko zdravilen. Že samo dejstvo, da pozitivno vplivajo na človekovo počutje, je pomemben podatek, ki ga v današnjem svetu s hitrim tempom nikakor ne smemo zanemariti in spregledati.

Recent Posts