ŠOK! Grčija Slovenijo črtala iz seznama!


Grčija je nedvomno priljubljena dopustniška destinacija za Slovence, vendar pozor! Če ste načrtovali počitnice v Grčiji, boste morali še malo počakati.

Grčija s 15. junijem odpira svoja vrata, ampak ne za Slovenijo. V državo bo, po besedah grškega ministra za turizem Harisa Theoharisa dovoljeno potovati turistom iz naslednjih dvajsetih držav: Ciper, Izrael, Nemčija, Kitajska, Avstralija, Japonska, Danska, Avstrija, Bolgarija, Srbija, Romunija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška in Norveška. S 1. julijem naj bi nato Grčija še dodatno sprostila omejitve in na seznam dodala še nekatere države, tretja skupina držav pa naj bi sledila nato s 15. junijem. Kdaj bo na njihovi listi Slovenija, še ni znano.

V sklopu prve faze odpiranja mej 15. junija bodo v Grčijo lahko pripotovali državljani držav, za katere grška vlada ocenjuje, da so se z virusom uspešno spopadli. Glede na to, da je Slovenija prva država v Evropi, ki je preklicala epidemijo koronavirusa in ima epidemiološko zelo dobro sliko, se odločitvi grške vlade čudi in razburja veliko Slovencev. Na seznamu držav, ki imajo po oceni Grške vlade neugodno epidemiološko sliko, so tudi državljani Velike Britanije. Tudi ti ne bodo mogli dopustovati v Grčiji pred 15. julijem.

Grška vlada je sicer sprva napovedala, da bodo morali vsi tujci ob vstopu v državo predložiti potrdilo o negativnem testu na koronavirus, vendar pa so ta ukrep zaradi ugodne aktualne epidemiološke podatke kasneje razveljavili. Bodo pa zdravstvene oblasti izvajale naključna testiranja pri tujih potnikih.

Sicer pa bo poletje v Grčiji videti precej drugače kot sicer. Na plaži boste morali slediti ukrepom vlade in upoštevati ustrezno varnostno razdaljo. Obvezno bo razkuževanje ležalnikov in še vrsta drugih varnostnih ukrepov kot so nošenje mask in odredbe karanten v mestu, če bo to potrebno.

V Grčiji so se sicer proti covidu – 19 uspešno borili. Po podatkih Worldometra so zabeležili 2874 okužb, od tega 22 včeraj. Umrlo je 169 ljudi. Trenutno je v državi aktivno okuženih 1.331 ljudi.

Nedavni prispevki