Sončni žarki lahko poškodujejo našo kožo


Današnji, prvi poletni dan, je minil v znamenju dežja in slabega vremena nasploh, a že od jutri naprej bo drugače. Vremenoslovci obljubljajo v prihodnjih dneh veliko sonca in višje temperature. Toda pozor. Sonce ima na našo kožo tako pozitivne kot tudi negativne učinke na našo kožo in posledično zdravje. Med koristne učinke izpostavljenosti soncu nedvomno, med drugim, sodi tudi nastajanje vitamina D. Vitamin D je za naše telo pomemben in v našem telesu nastaja s pomočjo sončne svetlobe. Poskrbi za delovanje imunskega sistema in mišic, ter pravilno rast kosti in zob. Če vitamina D primanjkuje, se pojavi rahitis, bolečine v kosteh in mišicah. Lepo in sončno vreme pa vpliva tudi na naše počutje.

Koža je največji organ, ki pa je najbolj izpostavljena sončnim žarkom, pa ne le na plaži ali ob bazenu, tudi drugje. Zato jo je potrebno ustrezno zaščititi pred prekomernim izpostavljanjem UV žarkom.

Kožni rak je eden izmed najpogostejših rakov pri ljudeh. Eden izmed dejavnikov za nastanek tega raka je tudi izpostavljenost UV žarkom, posebej nevarna pa je občasna , vendar intenzivna izpostavljenost soncu, kamor bi lahko uvrstili sončenje med dopustom. Tudi opekline, ki nam jih na koži povzroči prekomerno nastavljanje soncu, lahko pustijo posledice. Pojavi se rdečina, kasneje se koža tudi olupi. Če smo pretiravali z izpostavljenostjo na soncu, lahko dobimo tudi vročino.

Zagorela koža daje privlačen videz, ampak že dolgo ni več »in«. Na prvem mestu je zdravje. Koža se s staranjem spreminja. Postaja tanjša in izgublja prožnost. Da bi preprečili poškodbo kože zaradi sonca, uporabljamo zaščitna sredstva. Sem spadajo tako pokrivala, primerna sončna očala kot tudi kreme z zaščitnim faktorjem. Soncu se izogibajte od 10 do 16 ure. Pomembno je, da si izberete kakovostno, po možnosti naravno kremo, z dovolj visokim faktorjem (SPF), ki bo zaščitil prodiranje sončnih žarkov skozi povrhnjico kože. Pijte veliko tekočine.

Nedavni prispevki