Spoznajte Mero, potepuško psičko, ki se je pridružila popotnikom pri njihovem vzponu na Himalajsko gorovje


Psička Mera je mešanček med tibetanskim mastifom in himalajskim ovčarjem in je verjetno prva psička, ki ji je uspel vzpon na Himalajsko gorovje.

Don Wargowsky je izkušen plezalec in vodja odprav na najvišje vrhove našega sveta. Na nedavni ekspediciji se je s skupino poskušal vzpeti na vrh Baruntse. Na poti proti vrhu se jim je na približno 5000 metrih nadmorske višine pridružila potepuška psička, katero so poimenovali Mera.

Mera jih je spremljala vse do vrha Baruntse, ki leži na nadmorski višini 7129 metrov. Mnogi menijo, da je s tem postala prva psička, ki se je kadarkoli povzpela na takšno nadmorsko višino.

Mera se je ekspediciji pridružila novembra lani in je bila poimenovano po gorskem vrhu, blizu katerega so takrat bili. Naslednje tri tedne je preživela skupaj z vodjo ekspedicije, ki je z njo delil svoj šotor ter ji pripravil improvizirano posteljo.

Po navadi se ljudje raje izogibajo potepuških psov v Nepalu, ker imajo pogosto steklino. Vendar Mera se je s svojim navdušenjem takoj prikupila vsem članom ekspedicije in z veseljem so jo sprejeli v svoje vrste.

psička

Med potjo so enkrat že mislili, da bodo Mero izgubili. Bila je ujeta na nevarnem ledeniku, medtem ko je močno pihal veter. Dva dni je psička preživela sama, potem pa sta do nje prišli dve šerpi, ki sta jo prepričala, naj ponovno poskusi  prehoditi ledenik. Na srečo ji je uspelo in se je ponovno združila s skupino.

Wargowsky je nameraval Mero pustiti v zadnjem baznem taboru, preden so se plezalci povzpeli na vrh. Nameraval se je vrniti ponjo, na sestopu z gore. Ko se je Mera zbudila in opazila, da je ostala sama v taboru se je takoj podala na pot in sama prehodila nevaren teren ter se ponovno združila s skupino.

Mera je tako spremljala ekspedicijo vse do vrha gore in verjetno postala prvi pes, ki se je kadarkoli povzpel tako visoko.

Wargowsky je Mero želel odpeljati z letalom domov k sebi, vendar mu niso pustili, da bi se pes vkrcal na letalo. Ker Wargowsky ni smel odpeljati Mere s seboj, se je dogovoril z upraviteljem baznega tabora Kajijem, da bo on posvojil psičko.

Danes tako Mera ostaja v baznem taboru in se pridružuje naključnim skupinam plezalcev pri njihovih vzponih.

Nedavni prispevki