Spoznajte najbolj osamljeno žival na svetu


52 hertzni kit velja za najbolj osamljeno žival na svetu. Njegova višina tona glasu je veliko višja kot pri drugih kitih in zato ga ostali pripadniki iste vrste ne morejo razumeti.

O kitu je malo znanega, razen tega, da se sporazumeva na višji frekvenci kot ostali kiti. Pripada neznani vrsti.

Višina njegove frekvence je še najbolj podobna modremu kitu, ki se sporazumeva s frekvenco glasu med 10-39 Hz ali brazdati kitovki, ki se sporazumeva s frekvenco glasu 20 Hz. Njegovo klicanje so zaznali prvič že leta 1989 in od takrat naprej ga znanstveniki in raziskovalci redno zaznavajo na različnih lokacijah.

Na podlagi raziskav predvidevajo, da je edini kit, ki se oglaša s takšno frekvenco glasu, zato so ga poimenovali najbolj osamljeni kit na svetu.

kit

Okoli leta 1992 so znanstveniki prvič oglasili, da se je njegov glas rahlo poglobil na 49 Hz, kar je nakazovalo na to, da je kit odrasel. Morsko potovanje kita že od osemdesetih let redno spremljajo in so ugotovili, da se premika po podobnih območjih kot modri kiti, vendar ne ob istem času. Na teh območjih se pojavlja ob času, ki je bil značilen za brazdato kitovko.

Žival večino časa preživi v pacifiškem oceanu. Na severu potuje vse do Aljaske na juge pa do kalifornijske obale.

Znanstveniki že dolgo časa poskušajo oceniti kateri vrsti kitov pripada, vendar si pri svoji oceni niso enotni. Nekateri menijo, da je žival hibrid modrega kita in brazdate kitovke, drugi pa da je žival iz nekega razloga deformirana in se zaradi tega oglaša z drugačno frekvenco. Obstaja tudi ideja, da je kit gluh in se zato ni nikoli naučil pravilno uporabljati svojega glasu.

Kakršenkoli že je biološki razlog za njegovo drugačno oglašanje, ta očitno ne vpliva na njegovo zdravje. Znanstveniki kita redno slišijo že od leta 1989 tako, da ocenjujejo, da je žival zdrava in nima nobenih zdravstvenih težav.

O kitu so posneli več dokumentarnih filmov, s katerimi so poskušali njegovo zgodbo približati splošni javnosti.

Nedavni prispevki