Ste pogledali na bančni račun? Morda tudi vas čaka visoko nakazilo


Verjetno ste tudi vi med tistimi, ki državi pridno plačujete vse potrebne in zahtevane dajatve. In zelo verjetno je tudi, da boste do srede, 29. maja, od države dobili nekaj nazaj!

Finančna uprava RS (Furs) bo namreč do tega dne preplačano akontacijo dohodnine vrnila vsem tistim, ki so informativne izračune prejeli v prvem svežnju, torej aprila. Gre za skoraj 250.000 davčnih zavezancev, vsak od njih bo na bančni račun dobil povprečno 258 evrov vračila. Če seštejemo, bo na račune Slovencev na ta način prikapalo nekaj manj kot 65 milijonov evrov.

Zna pa se zgoditi, da boste med tistimi, ki boste morali državi še nekaj plačati. Takšnih Slovencev je več kot 307 tisoč in bodo v državno blagajno prispevali v povprečju po 150 evrov, kar bo prineslo nekje okoli 46 milijonov evrov. Že veste, v kateri skupini ste?

Sicer pa se na ta dan izteče tudi rok za doplačilo dohodnine tistim zavezancem, ki so informativne izračune prejeli z datumom odpreme 29. marec 2019. Če so vam k izračunu priložili tudi položnico, potem veste, o čem govorimo … Če ste se na izračun dohodnine pritožili (rok za vložitev pritožbe je bil 29. april), pa vam položnice (še) ni treba plačati, saj morate počakati do uradne odločitve o vaši pritožbi. Odmerjeni davek sicer lahko poravnate tudi v več obrokih, pravijo na Fursu.

Če izračuna dohodnine še niste prejeli, pa ga boste po zadnjem maju. Tokrat bodo na vrsti zlasti tisti, ki uveljavljajo vzdrževane družinske člane.

Recent Posts