Kakšne talne obloge izbrati?


Če prenavljate svoj dom ali gradite hišo so talne obloge zagotovo nekaj, za kar bo potrebnega nekaj več časa pri sami raziskavi in nakupu. Na tržišču je ogromno različnih vrst talnih oblog,  zato si vzemite čas za izbor.

Za različne prostore so primerne različne vrste talnih oblog, odvisno od namembnosti, okusa ter praktičnosti. Najpopularnejše, pa tudi kvalitetne in brezčasne so lesene, predvsem parketi so primerni  tako za domove, kot tudi poslovne prostore. Parketi s svojo lepoto, funkcionalnostjo ter vzdržljivostjo navdušujejo tudi mlajše generacije, njihova prednost pa je tudi v tem, da s starostjo le še pridobijo na lepoti, saj jih lahko brusite in lakirate tudi večkrat, odvisno od njihove kvalitete. Talne obloge iz lesenih materialov so tudi prijetne in tople, skratka vsakemu ambientu dodajo noto domačnosti in topline. Če imate talno gretje, potem bodo najprimernejši gotovi parketi, saj imajo večplastno strukturo in so elastični, v več slojih. Pri izbiri vrste lesa, dizajna in barve pa lahko vaši domišljiji pustite prosto pot, saj je na tržišču izbira resnično velika. Masivni parket je najbolj vzdržljiv,  njegova vzdržljivost je primerna za obdobje nekaj  generacij, večkrat se lahko brusi in lakira in na ta način da prostoru pridih tradicionalnosti, elegance in lepote.

Tudi vinilne talne obloge so med najbolje prodajanimi, saj so z novimi tehnologijami izdelave plastiki omogočene popolnoma drugačne izvedbe, ne vsebujejo škodljivih in nerazgradljivih snovi, možno jih je reciklirati in kot takšne niso škodljive za okolje.  Za vzdrževanje so izredno enostavne. Kupiti jih je mogoče v različnih dimenzijah, barvnih odtenkih in debelinah, odvisno pač od namembnosti prostora in želje kupca. Prednosti vinilnih talnih oblog je tudi v njihovi  trdoti in vodoodpornosti, saj so primerne za vse prostore, vključno s kopalnico in sanitarijami. So prijetne za hojo, modernega videza in ne bledijo, za polaganje pa so zelo enostavne, saj jih lahko položite tudi čez obstoječe talne obloge.  Če vam je še vedno ljubše, da je vaš dom v naravnih materialih, se lahko odločite tudi za pluto, ki je izdelana iz debla hrastov plutovcev. Izbirate lahko med različnimi barvnimi odtenki in dizajni, je pa izredno prijetna, topla in prav tako enostavna za vzdrževanje. Njena prednost je tudi v tem, da izolira zvok, zaradi svoje toplote in topline pa je primerna predvsem za otroške sobe, spalnice in dnevne prostore. Tudi laminati so ena izmed možnosti, vendar je potrebno biti pazljiv pri nakupu in izbrati kvalitetnejše, ki so odpornejši na obremenitve, ne vsebujejo formaldehidov in imajo slabšo gorljivost.

Talne obloge

Zagotovo pa laminati sodijo med cenovno ugodnejše talne obloge, so enostavni za polaganje, laminat pa lahko položite kar čez prejšnjo talno oblogo. Ker se pod laminat položi folija iz pene, debeline dva do tri milimetre, je tudi dober toplotni in zvočni izolator. Okolju prijazni so tudi linoleji, saj so izdelani iz naravnih materialov, kot so laneno olje, smola, pluta, les… Več različnih naravnih materialov se obdela v maso in ta se potem nanese na juto. Zatem je potrebno najmanj enomesečno zorenje v točno zahtevanih klimatskih pogojih. Prepoznate jih lahko po značilnem vonju, zaradi svoje elastičnosti in obremenilne vzdržljivosti so zelo primerne talne obloge za industrijske obrate ali javne površine.  Nekdaj izredno popularne preproge in itisoni so zaradi samega vzdrževanja v zadnjem času manj pogosti v stanovanjskih prostorih, pa vendar zaradi svoje tradicije in širokega izbora barv, vzorcev in materialov spet pridobivajo na svoji vrednosti. V arabskem svetu skoraj ne boste našli doma ali pa tudi verskega objekta brez čudovitih preprog vrhunske kakovosti. Če se vzdržujejo in pravilno čistijo, imajo zelo dolgo življenjsko dobo, prostoru pa dajo toplino in domačnost. Z njimi lahko popestrite dnevni prostor ali otroško sobo, še zlasti v hladnih mesecih je prava preproga v dnevnem prostoru pika na i vsakemu domu. Tekstilne talne obloge so preproste za zamenjavo, saj preprogo preprosto zvijete in odnesete iz prostora, lahko jo uporabljate le v zimskem času, skratka njihova uporaba je preprosta in nezahtevna.

S tekači lahko popestrite spalnico, če imate talno oblogo iz laminata, lahko ob postelji položite tekač v vam najljubšem barvnem odtenku in vaša spalnica bo zasijala v čisto drugačni luči. Tekači pa so tudi primerni za kuhinje, hodnike in stopnišča. Itisoni in tapisoni pa so primerni za otroške sobe, spalnice ali pisarne. Z rednim čiščenjem vam bodo prav tako služili dolgo časa. Keramične ploščice spadajo med tako imenovane univerzalne talne obloge, saj so primerne prav za vse prostore v stanovanju. Nekoč so se uporabljale le za kopalnice, sanitarne prostore in morda stopnišča in hodnike, danes pa jih lahko najdete tudi v kuhinjah, dnevnih sobah in celo spalnicah. Ker so hladne, so primerne za prostore s talnim gretjem, zaradi različnih dimenzij, možnosti kombinacij in barvnih odtenkov pa z njimi lahko ustvarite karkoli, saj jih lahko najdete celo v imitaciji lesa in marmorja. Z njimi lahko ustvarite topel ali hladen prostor, odvisno od tega, kakšne so vaše želje. Talne obloge so osnova vsakega prostora, zato si le vzemite čas za izbiro.

Recent Posts