Težave s turističnimi boni pri sezonskih turističnih ponudnikih


Minister Cigler Kralj je bil očitno prehiter, ko je na tiskovni konferenci danes dejal, da bo že od danes naprej turistične vavčerje možno koristiti tudi pri ponudnikih, ki svoje storitve ponujajo le sezonsko. Preden zakon začne veljati, mora biti objavljen še v Uradnem listu. Kdaj bo objavljen, še ni znano, verjetno pa zelo kmalu. V zakonu ni zaznati retroaktivne veljave, torej ne bo veljal za nazaj. Turistične bone bo mogoče pri teh ponudnikih koristiti šele po objavi in veljavi zakona.

Zaradi (pre)hitre izjave ministra pa so nekateri lastniki sezonskih nastanitvenih obratov že v skrbeh, saj so že sprejeli prve goste, ki so za svoj oddih koristiti turistične bone. Predvsem lastnike skrbi, da izplačila za koriščenje bonov ne bodo prejeli, čeprav je sama registracija potekala brez težav, prav tako rezervacija bonov za goste.

Na FURSu mirijo, da, če se je ponudnik uspešno registriral v sistem, to pomeni, da je ponudnik pogojem ustrezal. Sistem, ki ga vodi FURS namreč avtomatično zazna vpis v poslovni register in register nastanitvenih obratov, ampak se lahko zaplete pri standardni klasifikaciji opravljanja dejavnosti, saj je ta zapisana v ustanovnem aktu vsakega posameznega ponudnika, za kar pa je pristojen tržni inšpektorat. Vsako pritožbo ponudnikov nastanitvenih obratov pa bodo na FURSu obravnavali individualno.

Sicer pa so turistični boni pravi hit v Sloveniji. Zasedene so skoraj vse kapacitete, ljudje pa so povečini zadovoljni.

Nedavni prispevki