‘Titovi partizani zločinci in morilci’


Kako globoke so ostale zamere, ki so se v ljudeh nabrale v minulem stoletju, dokazuje nov škandal, ki je vznemiril prav na dan spomina na žrtve fojb.

Po več kot sto krajih v Italiji je namreč njihovo neofašistično gibanje CasaPonud razobesilo transparente z napisom: ‘Titovi partizani zločinci in morilci.’ Na transparentih je odtisnjen znak tega gibanja, med drugim pa so ga namestili tudi na Prosvetni dom na Opčinah in pročelje gledališča Franceta Prešerna v Boljuncu, opazili pa so jih tudi v Miljah, Vidmu in drugod po državi.

Seveda pa so ga kaj kmalu objavili tudi na družabnih omrežjih, kjer kar vre od različnih čustev. Napis je namreč takšen, da v mnogih vzbuja tiste najhujše občutke, še posebej v Slovencih, ki živijo onstran državne meje, torej v Italiji.

In kaj vse lahko prebiramo? Sprašujejo se, ali bo sploh kdo od pripadnikov tega gibanja za to početje kaznovan, hkrati pa je nekatere vsega tega tudi močno strah. »Najhuje je, ko tovrstno sovraštvo kaže mladina, ki niti ne razume, zakaj to počne,« je zapisala ena od uporabnic Facebooka, spet druga se sprašuje, zakaj se ves čas govori o priganjanju Židov, medtem ko o uničevanju Slovencev ne slišimo niti besede. Pa še en komentar: »Genocid se nadaljuje, ker smo Slovenci tiho in vse to mirno prenašamo. Uradno pa smo veliki prijatelji.«

Pa slovenska politika? 

Mnoge vsekakor moti tudi to, da je odziv slovenske politike precej mlačen. Mnogi namreč menijo, da napis grdo blati in zaničuje slovensko skupnost v Italiji, s tem pa tudi Slovence kot narod, slovensko zunanje ministrstvo pa je dogajanje označilo za ‘mazaško akcijo’. Zunanji minister Miro Cerar zdaj seveda pričakuje neko ukrepanje italijanskih.

Tudi krovna organizacija Slovencev v Italiji poudarja, da se ves čas govori le, koliko gorja so povzročili partizani, medtem ko se fašistično zatiranje in trpljenje, ki so ga Slovenci doživljali po fašistično oblastjo, preprosto spregleda. S tem imajo v mislih tudi požig Narodnega doma, za katerega hkrati trdijo, da so ga požgali kar Slovenci sami, pa preimenovanje krajevnih imen, prepoved slovenske besede, da o pobojih in fašističnih taboriščih vse od hrvaških otokov do osrčja Italije sploh ne govorimo. Kot da se Italija ne zaveda, da je bila takrat ona sama velik fašistični agresor, še pravijo. Zato so mnoge organizacije že izjavile, da bodo zahtevale tudi strogo reakcijo sodnih oblasti.

Slovenci tako doma kot v Italiji so si torej enotni. Izobešanje transparentov jemljejo kot ‘malikovanje fašistične ideologije’, kot ‘poskus rehabilitacije fašizma’, tistega, ki je milijon ljudem po svetu vzel življenje.

Pa druga stran?

Iz gibanja CasaPounda pa so po poročanju italijanskih medijev sporočili, da v zadnjem času zaznavajo več vzgibov po združevanju za zgodovinski revizionizem dogodkov, ki so se na tem območju pa tudi v Istri in Dalmaciji dogajali po letu 1943. Je to razlog za tovrstne ‘akcije’?

Po več italijanskih krajih so ta dan organizirali tudi proslave v spomin na žrtve fojb (izraz se uporablja za množične poboje med drugi svetovno vojno in po njej), kjer je bilo moč slišati še nekaj argumentov v prid fašizmu. Tržaški župan Roberto Dipiazza je na slovesnosti med drugim poudarjal, da je šlo po drugi svetovni vojni zlasti za zločine komunistov, voditeljica skrajno desničarskih Bratov Italije Giorgia Meloni pa je med drugim predlagala, da bi Titu  zaradi povojnih zločinov posthumno odvzeli italijansko delovanje.

Sklenemo lahko, da je razdeljenost kljub temu, da živimo v nekem sodobnem svetu, kjer naj bi vladali strpnost, demokracija in prijateljstvo, še vedno ogromna. Čeprav so od teh zgodovinskih dogodkov minila desetletja in tistih, ki so jim bili priča, danes skoraj ni več med živimi, sta nestrpnost in sovraštvo še kako živa.

Se tudi vam zdi, kot da smo še vedno razdeljeni na fašiste in komuniste, na tisto, kar je res pomembno, pa pozabljamo? Delite z nami svoje mnenje!

Nedavni prispevki